Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A kis cégek nem hisznek az uniós támogatásokban

2012.09.20. 13:39

Ellentmondásos az uniós pályázati lehetőségek megítélése a kis- és középvállalkozások (kkv) körében - közölte a K&H Bank Zrt. csütörtökön legújabb felmérésnek eredményeként.

A bank 500 hazai kkv vezető megkérdezésével végzett negyedéves kutatása szerint ugyan kis mértékben javult a kiírások megítélése, miután egyre több cég talál számára hasznosnak ítélt pályázati kiírást, ugyanakkor mélyponton van a támogatás elérhetőségének megítélése.

A megkérdezett vállalkozások több mint harmada hallott olyan pályázatról, amely komolyan érdekelheti a cégét a jövőben.

Leginkább a középvállalatok voltak lelkesek a pályázati lehetőségeket tekintve, a mikro- és kisvállalkozásoknak mintegy harmada jelezte, hogy talál a cég számára hasznos pályázati kiírást. 
A felmérés szerint a tavaly márciusban megújított pályázati rendszer nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a megkérdezett vállalkozások továbbra is nehéznek tartják az uniós források hozzáférhetőségét - közölte a K&H.

Az előző negyedévhez képest 32 százalékról 39 százalékra nőtt azon vállalkozások aránya, akik nehezebbnek vélik a pályázatok elérhetőségét. A mikrovállalkozásoknál ez az arány 31 százalékról 40 százalékra, a kisvállalkozásoknál pedig 34 százalékról 40 százalékra emelkedett, és kizárólag a középvállalatoknál tapasztalható javulás.

"Ezzel szorosan összefügg, hogy a cégvezetők kevesebb, mint fele tartja valószínűnek, hogy támogatáshoz juthat az elkövetkezendő egy évben, ami az eddig mért legalacsonyabb érték" - ismertette a közleményben Németh László, a K&H kkv marketing főosztályának vezetője.