Mehet a kukába az egész költségvetésünk

2012.09.20. 16:35 Módosítva: 2012.09.20. 16:47

A jövő évi költségvetés teljes átírására ad lehetőséget egy frissen benyújtott módosító javaslat. A Parlament költségvetési bizottsága ugyanis zárószavazás előtti módosító indítványt terjesztett be a 2013-as költségvetést megalapozó egyes törvényekhez, valamint a gazdasági stabilitási törvény módosításához. Ez megteremtené a lehetőséget arra, hogy a kormány újraírja a képviselők által már megszavazott költségvetési főösszegeket. A kormány lényegében így próbál meg kijutni a zsákutcából, amelybe saját magát kényszerítette bele.

Az Index már júliusban, néhány nappal az unortodox hirtelenséggel lezavart első körös költségvetési szavazás után megírta: bár példát akart mutatni és piaci bizalmat növelni a kormány a nyári költségvetéssel, végül csak saját magának csinált vele problémát. Mint emlékezetes, a költségvetést nyáron, az Ecofin túlzottdeficit-eljárásunkról döntő ülése előtt nyújtották be, a kabinet a lépéstől az ország megítélésének javulását várta.

Eminensek sem tudtunk lenni

A korai költségvetési tervezés végül nem is hozta meg a várt nyugalmat. A júniusban beadott tervezetet módosító javaslatok sora írta keresztül-kasul, a különféle politikai, ágazati, minisztériumi lobbik érezhetően működésbe léptek: a tervezethez 316 módosító indítvány érkezett, majd azt az utolsó pillanatban a nemzetgazdasági tárca is jócskán átszabta azt. Az igazi problémát azonban nem is a módosítók százai jelentették, hanem az, amitől az ellenzők féltek: a kormánynak minden gazdaságkutatónál és nemzetközi szervezetnél derűsebb képe volt és van a jövőről – ez a júliusi IMF–EU-tárgyalásokon, és az azok nyomán született levelekben is tetten érhető.

Hogy a hibás, nehezen védhető makropályát nem akarja túl sokáig védeni a kormány, arról árulkodik a most elővezetett módosítási szándék. A költségvetési bizottság által beterjesztett zárószavazás előtti módosító javaslat indoklása szerint a javaslat annak a lehetőségét teremti meg, hogy kivételes esetben a Kormány akár a főösszegek módosítását tartalmazó módosító javaslatot is benyújthasson az Országgyűlés elé – írja a Portfolio.hu.

Ilyen kivételes helyzetnek nevezi a nemzetközi kötelezettségeket: „előfordulhat olyan helyzet, hogy a költségvetés fejezetek bevételi és kiadási főösszegét megállapító határozat elfogadását követően a parlamenti eljárás következő szakaszáig tartó időszak alatt a Kormánynak olyan nemzetközi kötelezettségei keletkeznek, amelyet köteles átvezetni a költségvetési törvényjavaslaton is”.

A módosítás indoklása megjegyzi: „ilyen módosító javaslat csak abban az esetben lenne előterjeszthető, ha nemzetközi szervezettel megkötésre kerülő szerződés alapján az feltétlenül szükséges, továbbá, ha az Alkotmánybíróság, az Európai Unió Bírósága, illetve más bíróság vagy jogalkalmazó szerv a döntése alapján az állam által teljesítendő olyan mértékű fizetési kötelezettség keletkezik, melyre a megállapított kiadási főösszegek nem biztosítanak kellő fedezetet”.

Fölösleges volt az eddigi munka

Mindez arra utal, hogy a kormány felkészül a 2013-as költségvetés teljes átírására, ha a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalások ezt megkívánják. A legutóbbi fejlemények szerint erre szükség is lesz, vagyis a kormánynak alapjaiban kell átírnia a jövő évi költségvetést, hogy kezelje a 600 milliárd forintos elcsúszást, és ehhez arra is szükség lesz, hogy a júliusban már megszavazott főösszegeket módosítsa.

A kormány ezzel a módosítással arra is felkészül, ha a tervezés közben elmarasztaló döntést hoz az Európai Bíróság, ilyen lehet például a 2010-ben bevezetett telekomadó. Egy ezzel kapcsolatos elmaraszraló döntés akár 200 milliárba is kerülhet az államnak. Ennek fényében megkérdőjeleződik a jövő évi költségvetés korai elfogadásának szükségessége és erőltetése.

Nem tudni, mikor lesz 2013-as költségvetés

Az Országgyűlés honlapján elérhető ülésterv legfrissebb változata szerint a 2013. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat ugyan tervben van, de a következő három ülésszakon (szeptember 24-25-26., október 1-2-3. és október 8-9-10.) egyáltalán nem lesz napirenden. Vagyis most már nem ismert, hogy mikor szavaznak a képviselők a benyújtott módosító javaslatokról és hogy mikor kerül sor a zárószavazásra.

Emlékezetes, az eredeti tervek szerint az Országgyűlés most hétfőn döntött volna a módosításokról, és 24-én hétfőn fogadták volna el véglegesen a 2013-as büdzsét. Hétfőn azonban Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter kérésére a kormánypárt elhalasztotta a szavazásokat, hogy nyitva hagyja a lehetőséget a módosítások előtt, ha a hiteltárgyalások megkövetelik azt. Kedden pedig az vált ismertté, hogy csupán egy héttel tolták el a szavazások időpontját, vagyis két nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy október első hetére már lesz 2013-as költségvetése Magyarországnak.