Szaúd-Arábia felé is nyithatunk

MTI/Index
2012.09.20. 16:33

A közeljövőben körvonalazódhatnak azok a területek, ahol Szaúd-Arábia és Magyarország együtt tud működni nukleáris ipari kérdésekben - mondta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozás után.

Magyarországi programjuk során a szaúdi delegáció tagjai megismerkednek a magyar nukleáris iparban, illetve a nukleáris kutatás-fejlesztésben résztvevő szervezetek munkájával, és a kölcsönös együttműködés lehetőségeivel - mondta el a klíma- és energiaügyért felelős államtitkár.

Ahogy a magyar, úgy a szaúdi energiastratégia is épít a megújuló energiaforrásokra, illetve hosszú távú elképzelések és tervek vannak az atomenergia alkalmazása terén - közölte Kovács Pál, hozzátéve, hogy Szaúd-Arábia keresi a kapcsolatot országokkal, szállítókkal, ipari partnerekkel.

Az államtitkár kitért arra: a későbbiekben a megújuló energiák területén lévő lehetőségeket is áttekintik.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a csütörtök délelőtti tudományos tanácskozáson a szaúdi King Abdullah nukleáris és megújuló energiák központja ismertette azt a tervet, amellyel Szaúd-Arábia a jelenlegi, olajra alapozott energiaellátástól a fenntartható energiatermelés felé fordul.

Az MTA kutatóintézeteinek munkatársai pedig bemutatták azokat a kapacitásokat és lehetőségeket, amelyekkel Magyarország rendelkezik. A paksi atomerőmű működése kapcsán mind a magyar egyetemeken, mind az akadémia kutatóintézeteiben sok tapasztalat összegyűlt például a környezetmonitorozással vagy a reaktorbiztonsággal kapcsolatban - hangsúlyozta Pálinkás József.

A szaúdi energiatermelés jelenleg száz százalékban az olajtól függ. Ezt szeretnék megváltoztatni, az olaj mellett a nukleáris energiára és a megújuló energiaforrásokra is szeretnének támaszkodni a jövőben - közölte Hashim A. Yamani, a King Abdullah központ elnöke.

Ehhez a tervhez nemzetközi partnerekre van szükség, és remélik, hogy Magyarország segíteni tudja a szaúdi törekvéseket - fejtette ki a Hashim A. Yamani. Hozzátette: egyebek mellett az oktatásban, illetve a kutatás-fejlesztésben is együtt tud majd dolgozni a két ország. Emellett a technológia beszerzés, illetve a beruházások területén is megindulhat az együttműködés.

Közös alapok

Szijjártó Péter csütörtökön jelentette be, hogy Kazahsztánnal egy közös alap létrehozását támogatná a kormány, amelyből közös vállalatok tevékenységét, vállalkozások működését lehet támogatni. A kazah elnök ezt még Gyurcsány Ferenc kormányának ajánlotta fel, a kabinet ezt akkor elutasította, "de mi azt gondoljuk, hogy ezt meg kell fontolni, sőt el kell fogadni, és létre kell hozni egy közös alapot, amit utána konkrétumokkal, projektekkel meg kell tölteni", mondta Szijjártó.

A keleti nyitás politikája egyik alappillérének nevezte a kaukázusi térség országaival való szoros, gazdasági, stratégiai együttműködést, amelynek egyik eleme lehet egy közös alap létrehozása Kazahsztánnal.

A FÁK tagországok közül Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal és Grúziával törekszik a kormány szorosra fűzött gazdasági, stratégiai jellegű együttműködésre, országonként eltérő formában - mondta a külügyi és külgazdasági államtitkár csütörtökön reggel az M1 Ma reggel műsorában. A hirado.hu tudósítása szerint ismertette: a magyar cégek termékeikkel és szolgáltatásaikkal törhetnek be az azeri piacra.

Grúziában infrastrukturális lehetőségekhez juthat Magyarország. Jövő héten adják át Grúzia második legnagyobb városának repülőterét, amelynek kivitelezési munkáit 60-70 százalékban öt magyar vállalat végezte, jó referenciát teremtve a további beruházási együttműködéseknek – közölte a külügyi és külgazdasági államtitkár.