Fogynak a magyar brókerek

2012.09.21. 08:24

Negyedével esett vissza a személyi ráfordítások összege a brókercégeknél az elmúlt négy évben, több üzletkötő otthagyta a szakmát, a brókerek egyértelműen rosszabbul élnek, mint négy éve - idézi az MTI a Napi Gazdaságot.

A lap pénteki számában saját felmérése alapján azt írta, hogy a független magyar brókercégeknél 25 százalékkal mérséklődött a személyi ráfordítások összege négy év alatt. Amíg 2007-ben még 5,5 milliárd forintot tett ki ez az összeg, 2011-re kevesebb mint 4,3 milliárdra esett.

A Budapesti Értéktőzsde forgalma azonban ennél nagyobb mértékben csökkent, amiből a lap azt a következtetést vonta le, hogy a cégek a forgalomcsökkenés hatását csak részben hárították át a jövedelmük nagyobb részét jutalékokból szerző brókerekre.

A lapnak üzletkötők név nélkül úgy nyilatkoztak, hogy a forgalom csökkenése átalakította a munkájukat is, többen otthagyták a szakmát, de a jó brókerek maradtak, s most inkább privát bankárként működnek, mint üzletkötőként. Megtisztította a válság a szakmát - tették hozzá.