Nagyot bukhat az állam az uniós trükközésen

2012.09.21. 08:02

Jogtalanul vett igénybe a magyar állam uniós támogatást bizonyos uniós projekteknél - irja a Napi Gazdaság az Európai Törvényszék tegnap hozott ítéletéről. A bíróság két nagyprojektet vizsgált, ahol a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF) az áfát is költségként számolta el, az Európai Bizottság szerint azonban ezt nem tehette volna. Az egyik projekt az M45-ös autópálya építése, a másik a Kelenföld-Székesfehérvár vasúti pálya fejlesztése volt.

NGM: Nincs visszafizetési kockázat

A magyar kormány a folyamatban lévő eljárás ideje alatt - az Európai Bizottság határozatainak megfelelően - nem számol el európai uniós forrást a perrel érintett projekteknél, ezért nincs visszafizetési kockázata az Európai Törvényszék Magyarország keresetét elutasító csütörtöki döntésének - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI kérdésére.

A bizottság szerint a beruházásokból végső soron bevétele keletkezik az államnak, hiszen az autópálya és a vasút használatáért is pénzt szed, így nem lehet költség az áfa. A magyar álláspont az volt, hogy a NIF nem szerez bevételt, hiszen csak fejleszt, a fenntartás az Állami Autópályakezelő és a MÁV dolga. A bizottság szerint állami tulajdonú cégekről van szó, vagyis hogy ki a fejlesztő és ki az üzemeltető, végső soron részletkérdés. A bíróság első fokon a bizottságnak adott igazat - a magyar állam fellebbezhet.

A következmény nem csak az, hogy az M45-ös 80, illetve a vasúti beruházás 120 milliárd forintjára nem lehet elszámolni az áfát (ami 50 milliárd forint), a döntés a többi hasonló elszámolású projektre is érvényes. Az eljárás automatikus lesz a lapunknak háttér-tájékoztatást nyújtó szakértők szerint: a projektek kötelező ellenőrzésekor a bizottság automatikusan visszadobja a költségelszámolásokat, s mindnél bukja az állam az áfa összegét.

Azt nem tudni, hány ilyen projekt van. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján a kiemelt projektek közül 25 a vasúti és autópálya-beruházás. Az ügy arra is ösztönözhette az államot, hogy változtasson az elszámoláson időközben. Mindenesetre a 25 projekt - 2007 és 2011 közöttiek - összesen 1200 milliárd forint értékű, vagyis áfatartalmuk több mint 250 milliárd forint.

A szabálytalanul elszámolt összeg elvileg nem vész el, azt másra fel lehet használni. Nehezíti a helyzetet, hogy a költségvetési ciklus 2013-ban véget ér, vagyis nem lesz könnyű a pénzt kihelyezni addig. Az sem biztos, hogy a teljes összeg felhasználható lesz. Nem lehet a forrásokat automatikusan áttenni más operatív programokra, adott esetben projekten belül kell azt felhasználni, ami szűkíti a lehetőségeket, s az ütemezés szerint bizonyos források el is úsztak, ha azokat adott ideig kellett volna felhasználni. Talán csak a 2007-2013-as teljes ciklus elemzésekor derül ki, mennyit veszített az ország ezeken a projekteken.

Külön kérdés a döntés költségvetési vonzata - erre nem sikerült a Napi Gazdaságnak választ kapnia. Ha az uniós forrást nem elveszik, hanem azt másra kell használni, akkor ez az összeg meg kell jelenjen a költségvetésben - hiszen az mégiscsak el lett költve. Első pillantásra az tűnik kézenfekvőnek, hogy az el nem számolható áfa összege a hiányt növeli.