IMF-levél: néhány részletet elárult Varga Mihály

2012.09.22. 08:09 Módosítva: 2012.09.22. 08:30

Varga Mihály szerint novemberre lehet IMF/EU-megállapodás, Magyarország továbbra is elővigyázatossági konstrukcióban gondolkodik, két-három évre szóló, 12-15 milliárd eurós keretmegállapodásra van esély – írja a szombati Magyar Nemzet.

A miniszter a nemzetközi szervezeteknek írt, a héten elküldött levélről azt mondta: „A levélben három fő kérdésre tértünk ki. Egyrészt – miután a júliusi megbeszéléseket követően maradtak véleménykülönbségek közöttünk – összegeztük, hogy szerintünk hogyan fog teljesíteni a magyar gazdaság jövőre. Továbbá kitértünk arra, hogyha mégis kiegészítő intézkedésekre lenne szükség, milyen lépések jöhetnek szóba, és végül ismertettük az elmúlt két év eredményeit”.

A levél tartalmáról Varga úgy fogalmazott: „a javaslataink különböző területeket jelölnek meg. Ilyen a bürokrácia csökkentése, ami elsősorban a közszférában dolgozók létszámát érintené”. A részleteiről azt mondta: „a cél akár egy többéves programmal is teljesíthető, például úgy, hogy az állami szférából kilépők, a versenyszférába távozók helyére és a nyugdíjba vonulók pótlására nem veszünk fel új alkalmazottakat”. Beszélt arról is: a szociális támogatások célzottabbá tétele olyan pont, amely irányban a kormány kész megtárgyalni az IMF esetleges javaslatait.

Az elmúlt napokban a miniszter ugyan többször is beszélt a levélről, de részleteket eddig nemigen árult el. Vasárnap azt mondta: az nem tartalmaz a nyugdíjak vagy jövedelmek csökkentésére vonatkozó terveket, és a kormány nem támogatna új ingatlanadó elfogadására vonatkozó javaslatot sem, másnap azt: egyebek mellett az önkormányzatok gazdálkodását, adózás részleteit érintő konkrét javaslatokat tesznek.

A levél esetleges nyilvánosságra hozataláról – miután annak közzétételét közérdekű adatigénylésben kérték a héten – Varga Mihály, még pénteken az Infó rádióban azt mondta: nem lehet a magyar fél tárgyaló pozícióját rontani azzal, hogy folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot. Nem kívánnak abból precedenst teremteni, hogy a magyar kormány akár az EU-val folytatott tárgyalásain is nyilvánosságra hozza álláspontját. A Fidesz az MSZP-től is csupán a végleges szerződés nyilvánosságra hozását követelte – tette hozzá.

Az interjúban a tárca nélküli miniszter, főtárgyaló kijelentette: „ha normális forgatókönyv alapján haladunk, novemberre lehet megállapodásunk, és le tudjuk zárni a költségvetést is, amelyet az egyeztetés miatt hagytunk nyitva”.

Azt mondta, az elővigyázatossági konstrukció, amelyben a magyar fél gondolkodik, nagy mértékben hasonló ahhoz, amilyen szerződést a lengyelek kötöttek, akik csak abban az esetben hívják le a hitelt, ha nem tudják finanszírozni adósságukat.

Utalt arra, hogy vita van arról, a megállapodás előtt, vagy után lépjen-e Magyarország a nemzetközi kötvénypiacra, ő az utóbbit támogatja. „2013 elejére is megvan a fedezet a lejáró tartozásokra” – tette hozzá, kiegészítve azzal, hogy a nemzetközi tartalékok értéke meghaladja a 30 milliárd eurót, szemben a 2008-as 16 milliárddal.

Varga Mihály megerősítette, hogy a kormány által legutóbb elküldött levél még nem az úgy nevezett szándéklevél volt, az csupán az EU eddigi felvetéseire adott válaszokat tartalmazza. „Előfordulhat, hogy nem tartják megnyugtatónak az általunk megfogalmazottakat, erre kevés esélyt látok. Valószínűbb, hogy bejelentik, folytatódnak a tárgyalások...” – mondta a miniszter.

A levél tartalmával kapcsolatban elmondta, hogy a kormány abban kifejti a magyar gazdaság jövő évi alakulásáról az elképzeléseit, megerősíti, hogy elérhető a tervezett 1,6 százalékos GDP növekedés.

Az esetleg elmaradó bevételek pótlásának lehetőségei között említette „olyan szereplő keresését, amely befizetéseivel” ez megoldható, esetleg valamely meglévő adókulcs emelését. A személyi jövedelemadó emelésével kapcsolatban azonban úgy fogalmazott, hogy annak kisebb az esélye.