Árfolyamrögzítik az államadósságot

2012.09.24. 20:04

A költségvetésben meghatározott árfolyamon számolható a jövőben az államadósság devizában fennálló részének értéke, miután az Országgyűlés hétfőn 250 igen szavazattal, 88 nem ellenében elfogadta a gazdasági stabilitásról szóló törvény módosítását.

A változtatás szerint az államadósság számításakor a külföldi pénznemben fennálló adósságot azonos, a költségvetésben meghatározott árfolyamon kell figyelembe venni.

A költségvetési bizottság egy zárószavazás előtti módosító javaslatával annak lehetőségét is megteremtette, hogy ha az IMF/EU-megállapodás azt kívánja, a kormány akár a költségvetés főszámait módosító javaslatot is benyújthasson.

A stabilitási törvény eddig is kormányzati engedélyhez kötötte az önkormányzati hitelfelvételt. Ez most kiegészül azzal, hogy a már megkötött szerződések módosításához is kormányzati engedély kell, ha nő a futamidő, emelkedik a hitelösszeg vagy növekszik az önkormányzat kötelezettsége.

A kormány más eszközökkel is meghátrál az adósság elleni harcban. Korábban kormányzati politikusok többször hangoztatták, a parlament nemzetközi szinten is kiemelkedő önkorlátozást vállat azzal az alaptörvényben rögzített szabállyal, amely szerint nem vehető fel olyan kölcsön, amelynek következtében az államadósságnak növekedne, illetve Országgyűlés csak olyan költségvetést fogadhat el, amely az államadósság csökkentését eredményezi. Valójában azonban már ebben az alkotmányos szintű szabályozásban is több kiskaput hagytak.

Eszerint például a nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése esetén, „a nemzetgazdasági egyensúly helyreállításához szükséges mértékben” ettől a szabálytól el lehet térni. Később pedig arról döntöttek, hogy az adósságcsökkentés mértékét meghatározó képletet – amely szerint a forintban mért államadósság az infláció és a gazdasági növekedés felének különbségével nőhetne – először csak a 2016-os költségvetésben alkalmazni, addig elég az is, ha csak folyamatosan csökken a GDP-arányos adósság.

Módosíthatják a stabilitási törvénynek azt a részét is, amely szerint a kormánynak módosítania kell a költségvetést, ha az a GDP-arányos államadósság csökkenést veszélyeztetné. Az új szöveg szerint az is elég lenne, ha a költségvetés nem eredményezné az adósság-mutató növekedését – vagyis az adósságnövekedés elleni harc az adósság legalább szinten tartásáért folyó harccá finomult.