Vazul
11 °C
25 °C

Év végén derül ki, hány embert küldenek el a közszférából

2012.09.24. 09:31

Jelenleg is zajlik annak felmérése, hogy a közszféra egyes területeinek feladatai milyen létszámmal végezhetőek, pontosabb kép év végére alakulhat ki - mondta Giró-Szász András a közrádióban. A kormányszóvivő elképzelhetőnek nevezte, hogy egyes területeken összevonnak háttérintézményeket. Ugyanakkor hangsúlyozta: át kell tekinteni, hogy milyen létszámmal tartható fenn az oktatási, a közigazgatási, a nyugdíj-, az egészségügyi vagy az önkormányzati rendszer.

Giró-Szász András közölte azt is: Magyarország a GDP 49 százalékát költi e területek működtetésére, míg a környező országok csak mintegy 45 százalékát. A kormány célja, hogy a "hatalmas pufferrel rendelkező" közszolgálati gépezet működése leegyszerűsödjön - tette hozzá.

A kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában közölte: az alrendszereket a kormány úgy kívánja részben a saját lábukra állítani, hogy azok ne termeljenek több adósságot, valamint szolgáltatóbaráttá váljanak. Az optimális létszám kialakításánál figyelembe vennék a betöltetlen státusokat - mondta -, és azt is vizsgálják, hogy a két-három év alatt nyugdíjba vonulók számával elegendő-e a létszámcsökkentés.

"Sem nyugdíj-, sem bérbefagyasztás, sem a családi pótlék csökkentése nem jöhet szóba" - hangsúlyozta a kormányszóvivő az IMF-megállapodás esetleges következményeiről szólva. A racionalizálás kizárólag a bürokrácia átalakítására vagy az uniós pénzek hatékonyabb felhasználására vonatkozhat, valamint a gazdaság kifehérítésére - tette hozzá Giró-Szász András.