Így jött össze az éves hiány 97 százaléka

2012.09.24. 15:25

Augusztusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 122,0 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 106,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 19,1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,1 milliárd forintos szufficittel zártak, közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ekkora lyukra augusztusban hat éve nem volt példa, az éves pénzforgalmi hiányterv mintegy 97 százaléka összejött.

A központi költségvetés augusztus havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 52 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. Az adóbevételek esetében az általános forgalmi adó, a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget. Ezen túlmenően a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés augusztus havi kiadásai - döntően egyedi folyamatok miatt - mintegy 141 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások tavalyi évtől eltérő alakulásában szerepet játszott az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások növekménye, a magasabb kamatkiadások és a 2012. május 1-jétől központi költségvetési szervként működő megyei önkormányzati intézmények kiadásai.

A kamatkiadások 2012 augusztusában 109,5 milliárd forintot tettek ki, 60,4 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 14,2 milliárd forintos szintet értek el, 2,3 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (95,3 milliárd forint) így összességében 58,1 milliárd forinttal lett több, mint az előző évben, mely a kamatfizetések éven belüli lefutásának előző évitől eltérő alakulásának következménye.

A társadalombiztosítási alapok 2012. augusztus havi 19,1 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 1,8 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 17,3 milliárd forintos deficitjéből tevődik össze. 2011. augusztus hónapjában az Alapok együttes hiánya 34,9 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évnél kedvezőbb egyenleg alakulásában kiemelt szerepet játszanak a magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételek, valamint az egészségügyi hozzájárulások. Növelte a bevételeket az a tény is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között kerültek elszámolásra a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételek is.