Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Az MNB kamatdöntésére vár a piac

2012.09.25. 07:40
Londonban csökkenést, Budapesten tartást várnak az elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának mai kamatdöntő ülésétől. A forint is a kamatdöntésre vár.
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Londoni elemzők körében nem egyöntetű, de többségi előrejelzéssé vált, hogy a monetáris tanács kedden valószínűleg a jelenlegi 6,75 százalékos alapkamat újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéséről dönt az augusztusi hasonló mértékű enyhítés után. Az előzetes felmérésbe bevont nagy citybeli házak - Capital Economics, Barclays, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, 4cast, Morgan Stanley - felzárkózó piaci elemzői közül csak ketten adtak nagyobb esélyt annak, hogy az MNB kedden nem változtat 6,75 százalékos alapkamatán.

  Ugyanakkor a Reuters múlt heti budapesti felmérésében részt vevő 21 elemző közül 16 a piaci és az inflációs kockázatok miatt azzal számol, hogy szinten marad a jegybanki alapkamat, míg öt elemző 25 bázispontos csökkentést valószínűsít. A döntést befolyásolhatja, hogy a testület a mai ülésen megtárgyalja a jegybank stábja által készített új inflációs jelentést, amely felrajzolja az MNB szakértői által készített makropályát, benne az infláció várható alakulását. Augusztusban a 12 havi infláció 6,0 százalék volt, az első 8 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 5,7 százalékkal nőttek. Az elemzők decemberre 5,4 százalékos 12 havi inflációt prognosztizálnak, a jövő évre átlagosan 4,2 százalékot, ami meghaladja az MNB középtávú inflációs célját.

  Az elemzők konszenzusa szerint az év végén 6,5 százalékra csökken a jegybanki alapkamat, 2013 végén pedig 6,0 százalék lesz. Egy hónappal ezelőtt a monetáris tanács négy külsős tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, leszavazva az MNB elnökét és két alelnökét, akik a 7,0 százalékos kamat tartására szavaztak.

  portfolio-5549
  Fotó: Hernádi Levente Haralamposz

  Nem változtak lényegesen kedd reggelre a forintjegyzések, a piacok a jegybanki kamatdöntéstől várnak útmutatást. Az eurót hét óra körül 282,42 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a hétfő esti 282,49 forint után. A svájci frank jegyzése az estihez képest változatlanul 233,38 forinton áll, a dollár jegyzése 218,28 forint 218,52 forint után, a japán jen pedig 2,8070 forintos jegyzésen áll a hétfő esti 2,8074 forint után. Az eurót 1,2934 dolláron jegyezték kedden kora reggel, míg hétfő este 1,2923 dolláron áll a jegyzés. A forinthoz hasonlóan a lengyel zloty, a cseh korona és a román lej árfolyama is gyakorlatilag az előző esti szinten várja a keddi európai piaci nyitást.