Sokkal tartoznak a minisztériumok

2012.09.25. 13:42

Augusztusban soha nem látott csúcsra, 62 milliárd forint fölé emelkedett a költségvetési szervek tartozásállománya a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint. Ilyen mértékű adósságnövekedésre legutóbb az év elején volt példa.

"A kincstári költségvetéssel rendelkező, központi költségvetési szervek adósságállománya augusztus végén 62,68 milliárd forint volt. Az előző hónaphoz képest kissé nőtt, 5,74 milliárd forinttal" - olvasható a MÁK tájékoztatójában. A korábbi adatokkal összevetve azonban azt mondhatjuk, hogy az augusztusi adósságnövekedés kiemelkedő: legutóbb januárban volt ennél nagyobb tartozásnövekedés (14 milliárdos), amikor is az államhoz kerültek át a korábban megyei önkormányzatok által fenntartott költségvetési szervek és megyei, valamint fővárosi intézmények.

A költségvetési szervek tartozásállománya február óta folyamatosan növekszik. A képhez azonban hozzátartozik, hogy januárban a megyei és fővárosi önkormányzati intézmények kerültek az államhoz, májusban pedig a városi önkormányzatoktól átvett egészségügyi intézmények kerültek az Emberi Erőforrás Minisztériumhoz.

"Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 8,229 milliárd forint volt augusztus végén. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány tárgyhóban 50,021 milliárd forintot tett ki" - részletezi a MÁK.

Ezúttal is az Emberi Erőforrás Minisztérium fejezeténél következett be a legnagyobb tartozásnövekedés. Július végéhez képest 2,944 milliárd forinttal nőtt az Emmi adósságállománya, ezt megelőzően júliusban 2,4 milliárd forint volt a bővülés. Augusztusban a KIM-nél is jelentősen növekedett a tartozásállomány (+1,6 milliárd forint), és a Belügyminisztérium fejezeténél is nagyot ugrott az adósság (+974 millió forint).