Beismerte a sikkasztást az Olympus volt vezére

2012.09.26. 07:47

Bűnösnek vallotta magát a kedden kezdődött bírósági tárgyaláson Kikukava Cujosi, az Olympus volt elnök-vezérigazgatója, illetve a volt alelnök és főkönyvelő is. Egy, a felső vezetőktől független perben még négy pénzügyi szakértőt is bíróság elé állítanak. Ez a valaha volt egyik legnagyobb sikkasztási botrány Japánban.

Mint a cég vezetőjét, engem terhel minden felelősség − nyilatkozta a bíróságon a céget tíz éven keresztül vezető üzletember a 1,7 milliárd dolláros sikkasztás hátteréről. A botrányt a múlt év októberében robbantotta ki Michael Woodford − azóta elmozdított − vezérigazgató, aki az első nem japán vezetője volt a fényképezőgépeket és orvosi eszközöket gyártó vállalatnak.

Szoros kapcsolatok

Woodford, a sikkasztásra rávilágító, de elmozdított volt vezető januárig harcolt az állása visszaszerzéséért, eredménytelenül.

Ezt azzal indokolta, hogy szerinte szoros kapcsolatban vannak nagy japán részvénytulajdonosok és a teljes menedzsment. A volt vezető most könyvet ír a sikkasztás leleplezéséről.

Az Olympus további perekre számíthat a bűnösség beismerése után a részvényesek részéről − nyilatkozta a cég egyik szóvivője. Jelenleg tizenkét eljárás folyik az árfolyamveszteség miatt elégedetlen részvényesek kezdeményezésére, ebből tizenegy Japánban indult.

Nagyon nagy félnivalójuk azonban nincs a vádlottaknak, hiába kaphatnának akár tízéves börtönbüntetést, Japánban a fehérgalléros bűnözők általában megússzák pénz- és felfüggesztett börtönbüntetéssel.

A cég jelenlegi vezetősége kétségbeesetten próbálja a kétségbeejtő tőzsdei helyzetet megfordítani. A Reuters információi szerint a Sony egy 640 millió dolláros beruházással 10 százalékra növelné tulajdonrészét az Olympusban, így ő lenne a legnagyobb részvényese a cégnek.