Braun Róbert távozik a jegybankból

2012.09.27. 10:43 Módosítva: 2012.09.27. 12:37

"A mai napon, azonnali hatállyal felmondtam munkaviszonyomat a Magyar Nemzeti Bankban. Az MNB, valamint Simor András jegybankelnök integritása és hitelessége olyan érték, melyet minden számomra lehetséges eszközzel védenem kell. A Magyar Nemzeti Bank függetlenségén nem eshet csorba. Az elmúlt napokban a nyilvánosságban megjelent egyes írások olyan látszatot keltenek, mely által a Magyar Nemzeti Bank függetlensége sérülhet, hitelessége gyengülhet. Ez megengedhetetlen. Az elmúlt években megtiszteltetés volt számomra a Magyar Nemzeti Bankban dolgozni, Simor András kérlelhetetlen és elkötelezett küzdelmét támogatni a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének, a monetáris politika hitelességének megőrzésében" - közölte a jegybankelnök tanácsadója.

Kedden írtuk meg, hogy Braun Róbert, Medgyessy Péter volt kommunikációs vezetője és Gyurcsány Ferenc volt stratégiai főtanácsadója politikailag ismét aktív, rendszeresen találkozik Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, akinek tanácsokat ad. Arról is beszámoltunk, hogy tavasszal Braun már nem háttéremberként, hanem politikusként térne vissza a közéletbe.

Ezt látszik megerősíteni, hogy a kommunikációs szakember Wikipédia-oldala már politikusként ír róla. Braun 2012 első öt hónapjában a Népszabadság Zrt. igazgatóságának az MSZP-s Szabad Sajtó Alapítvány által delegált tagja volt.

Braun 2005 áprilisában mondott le a miniszterelnöki főtanácsadói posztról, azóta az üzleti életben csinált karriert stratégia tanácsadó cégével, mely elsősorban vállalati felelősségvállalással foglalkozik. 2009-től a Magyar Nemzeti Bank elnökének, a politikai viszonyok ismeretében minden bizonnyal jövő februárban távozó Simor Andrásnak a tanácsadója. Braun MNB-s alkalmazotti státusa kizárja a politikai szerepvállalást.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról ír, hogy az összeférhetetlenség gyanúját veti fel, hogy Braun még mindig az MNB elnökének kommunikációs tanácsadója. A lap szerint Braun belépett az MSZP III. kerületi szervezetébe, amit a szocialisták óbudai elnöke, Czeglédy Gergő is megerősített.