Magyaroknak ilyen rosszat még nem mondtak

2012.09.27. 19:20
A közép- és kelet-európai gazdaságok vannak kitéve a legnagyobb mértékben az euróövezeti adósságválságnak, ezért ennek az országcsoportnak a gazdasági kilátásai a leggyengébbek a globális felzárkózó térségen belül – vélekednek londoni pénzügyi elemzők. Helyzetelemzősük szerint Magyarországon az idén és jövőre is egész éves recesszió várható.

Habár az euróválság pénzügyi veszélye az Európai Központi Bank legutóbbi intézkedései nyomán enyhült, ez átmeneti állapotnak bizonyulhat – állítják az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai. Ráadásul az euróövezetből a közép- és kelet-európai térségre átterjedő reálgazdasági járvány még súlyosbodott is, tekintettel a szoros kereskedelmi kapcsolatokra.

Lengyelország, amelynek nagy belső piaca van, várhatóan felülteljesítő lesz a térségen belül, „a spektrum másik végén van” ugyanakkor Magyarország és Csehország, amelyek valószínűleg a következő egy év jelentős részében is recesszióban maradnak.

A Capital Economics csütörtöki előrejelzése szerint az általa egy csoportba vett térségi gazdaságok - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Törökország és Oroszország - közül Magyarország és Csehország az idei év egészében egyértelműen recesszióban lesz, de a ház a magyar gazdaságban 2013 egészére is visszaesést vár.

Az elemzéshez fűzött részletes táblázatos prognózisból kitűnik, hogy a Capital Economics londoni elemzői Magyarországon az idén 1,5 százalékos, jövőre 0,5 százalékos GDP-mínusszal számolnak. Csehországban a ház 2012-re 0,8 százalékos visszaesést, 2013-ra 0,5 százalékos növekedést valószínűsít.

Ez eddig a legborúlátóbb prognózis a magyarországi GDP-kilátásokkal kapcsolatban a City elemzői közösségén belül. Az idei egész éves magyarországi recesszió konszenzusos előrejelzés Londonban, de a többségi londoni elemzői vélemény az, hogy jövőre már a magyar gazdaságban is várható a növekedés megindulása.

A Barclays gazdaságkutató részlegének új, felülvizsgált negyedéves globális prognózisa szerint például a magyar GDP idén 1,1 százalékkal csökken, jövőre 0,3 százalékkal növekszik. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) néhány hete közzétett előrejelzésében 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez rontott prognózis, ugyanis eggyel korábbi, májusban összeállított átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye már 0,4 százalékkal növekedhet. Igaz, hogy ez is rontott becslés, az előző, májusi EBRD-előrejelzésben ugyanis még 0,7 százalékos magyar GDP-növekedés szerepelt a jövő év egészére.

Az EBRD elemzői a Capital Economics prognózisához hasonlóan kiemelték, hogy folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható az EBRD által korábban feltételezettnél rosszabb gazdasági teljesítmény az egész átalakuló régióban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői legutóbbi, felülvizsgált térségi prognózisukban 2012 egészére 1,2 százalékos GDP-mínuszt, jövőre 0,7 százalékos növekedést valószínűsítettek a magyar gazdaságban.