Parragh: Az EU gyengítené a kormányt

2012.09.27. 17:39 Módosítva: 2012.09.27. 17:39

„Mit akar az IMF, mit akar a kormány? Ugyanazt, egy jól működő államot. Csakhogy különböző módon” – mondta Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a közgazdász vándorgyűlésen. Parragh szerint az egy természetes mechanizmus, hogy a kormány újra akarja magát választatni, így nyilván bizonyos intézkedéseket kevésbé vállal szívesen. A másik oldalról viszont szerinte Brüsszel gyengíteni akarja a magyar kormányt, így rá akarja venni olyan intézkedésekre is, amelyek népszerűtlenek.

Parragh szerint egy ostoba, szakmaiatlan kormányzás vezetett oda, hogy 2008-ban nem volt érdemi mozgástere. A hitelpiac befagyással felérő szűkülése, a GDP növekedésének csökkenése nehezítette a helyzetet. Magyarországot szerinte a vállalati szféra erőn felüli teljesítménye mentette meg.

2011-ben a magyarországi bankszektorban a közvetlen külföldi tulajdon aránya 89 százalék volt, a vállalati hitelezés jelentős aránya külföldi bankoktól származik. Parragh kifejtette, növelni kell a bankrendszerben a magyar tulajdoni hányadot, növelni kell a takarékintézetek súlyát, olyan ösztönzőket kell a rendszerbe építeni, amely ezt segíti. Ez lehet, hogy 30 évig fog tartani.

„Ha valaki mondta, hogy elrontjuk az uniós források felhasználását, azok mi voltunk” – mondta Parragh. Szerinte elrontott a célmeghatározás, túl bürokratikus az intézményrendszer, nem nézett soha senki hasznosultságot. Senki nem tudja, hogy mit tett ez hozzá a GDP-hez, mit tett hozzá a foglalkoztatáshoz, a fenntarthatósághoz. Nem segítette eléggé a felzárkózást. „Okos ember tanul ebből, javítani kell a rendszeren, és az uniós pénzek felét, de inkább kétharmadát gazdaságfejlesztésre kellene fordítani”.