Patai: A politikai elit visszavette az irányítást

2012.09.27. 17:23

„Új társadalmi, politikai beágyazottsággal kell számolniuk a bankároknak. A politikai elit visszavette az irányítást a pénzügyi elit felett” – mondta Patai Mihály a Bankszövetség elnöke a Közgazdász Vándorgyűlésen csütörtökön. Az előadása szerint a likviditás lecsökkent a világban, ami pedig van, az sokkal drágább.

Magyarország az elmúlt 15 évben importálta a likviditást, így ezzel a helyzettel számolnia kell. Szerinte nincs még egy olyan stabil bankrendszer Európában, mint Magyarországon, a tőkemegfelelési mutató másfélszer akkora, mint az európai átlag.

A hitelvolumen és a beruházási ráta is rendkívül csökkent. A profitabilitása korábban jó volt a magyar bankrendszernek, ez az utóbbi két évben jelentősen csökkent elsősorban a végtörlesztés és speciális bankadó hatására. „Nem igaz, hogy extraprofit van, valójában extra alacsony a profitabilitás. Pedig a vállalati hitelek akkor nőnek, ha a bankok nyereségesek. Jelenleg a hitel hiánya a legnagyobb probléma” – mondta. A magyar bankrendszer egyik fő ereje az európai beágyazottság.

A Bankszövetség elnöke szerint a következő ciklusban az üzleti lehetőségek beszűkülnek. A lakossági hitelezés nem lesz olyan, mint azelőtt, az a bank, és az a lakos, aki megégette magát a frankhitelen, az sokkal óvatosabb lesz a jövőben. Megnőttek a kockázatok, a beruházók nehezebben kapnak hitelt, de Magyarország kockázati megítélésének romlása miatt is csökkentek a bankrendszer üzleti lehetőségei.

Szerinte lassú lesz a gazdasági növekedés, ezzel meg kell békülnünk. Ez egy alaptétel lesz a következő évekre. „Meg kell tudnunk becsülni azt, amit eddig megszereznünk. A politikusoknak meg kell békülnie az európai beágyazottsággal. És meg kell barátkozni azzal is, hogy egy szerény nyereségű bankrendszerre szükség van” - mondta.

A Bankszövetség elnöke azt mondta, kimeríthetetlen lesz a türelmük a politikai vezetéssel való egyeztetésre. Mindig arra fognak törekedni, hogy legyen megállapodás. „Mindenkinek abba kell hagynia a bankárok szapulását. Sok jogos kritikát is kaptunk, de a hitel híja, mindent megakaszt” – hangsúlyozta Patai Mihály.