700 embert rúgnak ki a Moltól

2012.09.28. 17:11 Módosítva: 2012.09.28. 17:24
A világgazdasági recesszió miatt elindított átszervezési programjának a keretében 700 embert küld el – értesült az Index. A programtól 110 milliárd forint javulást várnak 2014-ig, és 300 milliárdos befektetést ígérnek a következő három évre.

700 munkavállalója elbocsátását kezdeményezi a Mol – tudta meg az Index. A cégnél pénteken megerősítették az információnkat. Az Opten cégtárának adatai szerint a vállalatnál nagyjából 5600 alkalmazott van, így a mostani döntés nagyjából 12 százalékos leépítést jelent, vagyis azt, hogy a vállalat minden nyolcadik dolgozóját elküldik.

Kérdésünkre elmondták, az iparági helyzetre reagálva átalakítja finomítási és kereskedelmi működését, ennek keretében mintegy 110 milliárd forintos eredményjavulást várnak. A program részeként kezdeményeznek elbocsátásákot. Az átalakítási programmal együtt a Mol megerősítette, a következő három évben 300 milliárd forintot fektet be Magyarországon.

Az európai finomítók – köztük a Mol hazai üzemei – nehéz helyzetben vannak, a magyar olajcég nyeresége az idei második negyedévben mindössze 700 millió forint volt. Ez 99 százalékos visszaesést jelentett az előző negyedévi több mint 70 milliárdos eredményhez képest.

Hivatalosan még semmi sem biztos

A Molnál kérdésünkre elmondták, hogy amíg nem tárgyalták meg a leépítés pontos menetrendjét a szakszervezetekkel, addig nincs kőbe vésve a folyamat módja. Várhatóan október közepére lesz így kész menetrend.

Az Index információi szerint a tervek alapján az elbocsátottak nagyjából fele lesz kétkezi munás, a másik fele szellemi dolgozó. Emellett százötven főnél is többet küldhetnek el a százhalombattai olajfinomítótól és a kapcsolt cégeitől.

A probléma alapvetően az, hogy a tartósan magas olaj-, és energiaárak a jelentősen megemelték finomítás működési költségeit. Ráadásul a régiós export-lehetőségek tovább zsugorodtak annak eredményeként, hogy az európai finomítói iparág jelentős túlkínálattal rendelkezik. Ezek mellett, döntően a magas üzemanyagárak és a gazdasági válság következtében, jelentősen visszaesett az üzemanyag fogyasztás. A régióban, Magyarországot is beleértve, az elmúlt négy évben 19 százalékkal zuhant vissza az üzemanyag-fogyasztás.

Számos európai finomítói vállalat termelési egységeinek bezárásával válaszolt a kialakult helyzetre, így a kapacitás mintegy 7 százaléka tűnt el az elmúlt három évben. Egyes iparági becslések szerint a következő években további európai finomító bezárásokkal kell számolni. A külső hatások meg is mutatkoztak a Mol-csoport pénzügyi eredményein: 2011-ben mintegy 70 milliárd forint veszteséget ért el a cég a finomításon.

Válaszul a különösen negatív környezetre illetve a világgazdasági recesszióra a Mol-csoport átfogó hatékonyságnövelő intézkedés csomagot indított el idén, ennek célja, hogy a Mol finomítói ismét visszakerüljenek az európai élvonalba. A cég a program keretében 110 milliárd forint (500-550 millió dollár) javulást vár 2014-ig 2011-hez viszonyítva – közölte a cég.

A program keretében növelni szeretnék a finomítók energiahatékonyságát, átszervezik a kereskedelmi és szállítási tevékenységet, növeli a csoporton belüli együttműködést, csökkentik a működési költségeket, növelik a bevételeket a kereskedelmi tevékenységének átalakításával.

A költségcsökkentés keretében a Mol felülvizsgálta a működéshez szükséges szervezeti felépítéseket, és átszervezéseket, összevonásokat illetve munkaszervezési változtatásokat kezdeményez. A 700 fős leépítésről a cég hivatalosan is értesítette az érdekképviseleteit, illetve az illetékes munkaügyi központokat – reagált a társaság az Index információira. A Mol a mostani leépítés mellett azzal számol, hogy a következő évek 300 milliárdos beruházása nagyjából 5000 munkahelyet hoz majd létre, a pénzt a finomítás hatékonyságának növelésére, illetve a kőolaj és földgáz kutatására és kitermelésére fordítják majd.