2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Elfogynak a magyar gazdák

2012.09.28. 08:27

Közös kutatást indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fiatal gazdák helyzetének felmérésére, írja a Napi Gazdaság.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta: fontos, hogy a döntéshozók megfelelő információkkal rendelkezzenek a fiatal gazdák helyzetéről, mert az Európai Unióban már zajlik a 2014-2020-as tervezési időszak vitája - írta az MTI-Eco.

Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége társelnöke emlékeztetett arra, hogy június végén kötöttek együttműködési megállapodást a KSH-val, ennek keretében indul most az első kutatási projekt.

Laczka Éva, a KSH elnökhelyettese ismertette, hogy a kutatás alapja egyrészt a hivatal adatgyűjtése, másrészt pedig egy online kérdőív is készül, amely abban lép tovább a klasszikus statisztikai összeírásokon, hogy a gazdák jövőbeli terveit is vizsgálja. Az MTI kérdésére elmondta: a felméréshez nem vesznek igénybe pályázati támogatást, azt saját erőből és önkéntes munkával valósítják meg.

Czerván elmondta, Magyarországon nagyon alacsony a 40 év alatti gazdák aránya, és az EU-ban sem jobb a helyzet. Ha nem történik fordulat, néhány év múlva nem lesz, aki a traktorra üljön vagy az állatokat ellássa.