A patás ördögök országa lettünk

2012.09.28. 15:31

Nem az a cél, hogy kicsi legyen az egyenlőtlenség a társadalomban, hanem az, hogy működjön a társadalmi kohézió. Vagyis az, hogy az állampolgárok betartsák a szabályokat, a társadalmi feszültségek csökkenjenek – mondta Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója a közgazdász vándorgyűlésen Egerben.

A magyar társadalom értékszerkezete zárt és befelé forduló, alacsony a bizalom szintje, magasnak tartjuk a korrupciót, nálunk sokan vélik úgy, hogy a gazdasági szereplők csak egymás rovására tudnak meggazdagodni. Magyarországon nagyon alacsony a piacgazdaság elismertsége, a bizalomhiány miatt magasak a tranzakciós költségek.

A pártok hisztérikus bizalmatlansága kihat az általános bizalomra is, a pártok arra törekszenek, hogy patás ördögnek állítsák be a másikat. Mindez a hozzáállás gazdaságilag is sok kárt okoz, kihat a társadalmi kohézió szintjére is. „Az értelmiség által dominált szektorok, az egészségügy és oktatás jelentős része ma is úgy néz ki, mint a rendszerváltás előtt” – mondta Tóth István György.

A társadalmi tőkét rombolja a paternalista gazdaságszabályozás, az etika relativizálása, és a kormányzati kommunikáció bizonyos elemei is. Szerinte érdemes lenne visszatérni a szavak eredeti jelentéséhez. A szolidaritás például nem azt jelenti, hogy az állam valamit erőszakkal elvesz és újraoszt.