OTP: Veszélyes útra lépett az MNB

2012.09.28. 23:33
Az OTP számításai szerint a remélt növekedés sem fog erősödni a kamatcsökkentéstől, viszont a forint stabilitására drámai hatása is lehet, különösen ha újra negatívabbra fordulnak a piaci körülmények. A jegybank szerintük már nem törődik az inflációval.

Az OTP heti jelentésében arról ír, hogy nagyon veszélyes útra lépett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor a külső Monetáris Tanács tagok szavazataival kamatcsökkentési ciklusba kezdett.

A bank szerint ugyanis a jegybank "de facto" elhagyta az inflációs célkövetést. Az inflációs cél ugyanis 3 százalék 2013-ra, ugyanakkor már az MNB inflációs jelentése is 5 százalékkal számol. A kamatcsökkentéssel még ennél is nagyobb lehet az árak emelkedése jövőre.

A Monetáris Tanács külső tagjai az inflációs cél ellenére elfogadják a magasabb inflációt, mert azzal a növekedést próbálnák javítani. Az OTP szerint azonban ezzel az a baj, hogy a magyar gazdaság szerkezeti problémái fogják vissza a GDP növekedését, így pedig a kamatvágás sokkal kevésbé fogja elérni ezt a célját, mint egy egészséges gazdaságban.

Pontosabban sehogy, ugyanis szerintük  a kamatcsökkentés hatástalan marad, nem lesznek tőle olcsóbbak a hosszabb távú hitelek, ugyanakkor a forint árfolyamának csökkentése az ország magas devizaadóssága miatt nagyon drága lesz nekünk, jelentősen visszafoghatja a GDP növekedését.

A jegybank ráadaásul hamar elérkezhet ahhoz a ponthoz, ahonnét már nincs visszatérés, amikor a piac úgy gondolja a magyar monetáris politika nem tudja kézben tartani már az inflációs várakozásokat.

Ez különösen akkor lehet veszélyes, ha  jelenlegi pozitív hangulatból megint bizonytalanabbá válik a környezet. A kamatcsökkentések szerintük komolyan csökkentették az MNB hitelességét.