Varga Mihály beszámol az IMF-tárgyalásról

2012.10.01. 10:39

A parlament gazdasági bizottsága a múlt héten a 2008-as IMF-hitelről faggatta az akkori megállapodásban részt vevőket, köztük Veres János volt pénzügyminisztert és Simor András, az MNB elnökét. A bizottsági ülésen Rogán Antal, a testület elnöke, egyben a mostani tárgyalódelegáció tagja azt mondta, a következő alkalommal beszámol arról, most hogy állnak a tárgyalások. A beszámolót végül mégsem ő, hanem Varga Mihály IMF-ügyi miniszter, magyar főtárgyaló tartotta. A legfontosabb kijelentése az volt, amivel elismerte: a kormány által eddig mondott 1,6 százalékos növekedési prognózisnál kisebb lehet a növekedés, ezért - hogy a hiánycél tartható legyen - korrekció kell a 2013-ra tervezett költségvetésben. Ennek mértéke 300-350 milliárd forint lehet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A gazdasági bizottság múlt szerdai ülésén a 2008-as IMF-megállapodásról tárgyaltak a képviselők; az arról írt tudósításunkat itt olvashatja. Rogán Antal, a bizottság elnöke, egyben a mostani tárgyalódelegáció tagja akkor egy ellenzéki felvetésre azt mondta, hogy bár az az ülés a 2008-as megállapodásról szól, ő a delegáció résztvevőjeként készen áll arra, hogy a bizottság következő ülésén beszámoljon a tárgyalások állásáról. Végül változott a program, és Varga Mihály IMF-ügyi miniszter, a magyar tárgyalódelegáció vezetője tartja a beszámolót.

  • A magyar-IMF viszony az elmúlt években különösen alakult. Nem sokkal hivatalba lépése után, 2010 nyarán a második Orbán-kormány kiebrudalta a Nemzetközi Valutaalap delegációját Budapestről, és meghirdette a gazdasági szabadságharcot. A nagy kaland bő egy évig tartott: tavaly novemberben – a magyar adósság bóvliba minősítésétől tartva – a nemzetgazdasági tárca közölte, hogy hazánk ismét együttműködést kezd az IMF-fel. Az érdemi hiteltárgyalások egy hosszas, tavaly decembertől idén júliusig tartó, főként a jegybank függetlenségével kapcsolatos huzavona után csak idén nyáron kezdődtek el, amikor az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank delegációi bő egy hétig tartózkodtak Budapesten.

  • Látszólag pénzt, de nemcsak azt. A kormányban úgy számolnak, 12-15 milliárd eurós hitelkeret-szerződést köthetünk az IMF-fel. De mégsem pénzt: ha lesz is hitelszerződés, akkor sem akarunk abból pénzt lehívni, csak biztonsági védőhálónak kell a hitelkeret, de maradnánk a piaci finanszírozásnál, mondja a kabinet. És hogy ennek mi lehet az ára? A múlt héten elküldött magyar válaszról – amelyet a kormány szintén titokban tartana, de azért már indult közérdekű adatkérés – Varga Mihály IMF-ügyi miniszter, főtárgyaló eddig csak részleteket árult el. Így egyebek mellett azt, hogy a közszférában létszámcsökkentést terveznek, hogy megszűnhet az OEP, hogy maximálják a segélyeket, de azt is elmondta lapunknak, hogy további kiadási intézkedéseken is gondolkodnak.

  • Bár elvileg például erről is szól a mostani bizottsági ülésen a bbeszámoló, az elmúlt hetekben megjelent hírekből és a nemzetközi szervezetek lapunk birtokába jutott leveleiből sok apró információmorzsa kiderült. Szeptember elején Orbán Viktor miniszterelnök egy Magyar Nemzet-cikkre hivatkozva még szinte halállistáról beszélt, és arról, hogy „ilyen áron nem kell” az IMF-hitel. Azóta azonban kiderült, hogy mindebből sok minden nem igaz: a nemzetközi szervezetek által írt, a kormány által titkosan kezelt, az Index által megszerzett levelek konkrét követeléseket nem tartalmaztak, a nemzetközi szervezetek csak gazdaságpolitikai célokat és általános kritikákat fogalmaztak meg, például azt, hogy a kormány GDP- és államadósság-prognózisa túl optimista.

  • a hétvégén; részben emiatt - hosszú évek után először - nem vett részt a közgazdász vándorgyűlésen.

  • Megkezdte a miniszter a beszámolót a hiteltárgyalásról. Azt mondta, a 2008-as hitelfelvételről nem beszél, és nem tért ki arra sem, mi volt tavaly november és idén július, az első tárgyalási forduló között.

  • Kisebb hatékony állam, kisebb deficit és hatékony adósságkezelés témáról egyeztettek. A Valutaalap ezt követően elkészítette feljegyzését július végén, amit kiegészített az Európai Bizottság augusztus végi anyaga, sorolja a miniszter.

  • A véleményeket ismertetve azt mondta: a tárgyalópartnerek szerint 2013-ban gyengébb lesz a gazdasági növekedés a világgazdaságban, így Európában és nálunk is. Emiatt a költségvetési hiány magasabb lehet. Felsorolja, milyen korrekciókat kért az IMF, ilyen az, hogy a tranzakciós adó ne érintse az MNB-t, hogy a közszférát csökkentsék, hogy célzottabb és hatékonyabb legyen a szociális támogatási rendszer. Javasolták a bankadó eltörlését.

  • A Valutaalap a tömegközlekedési támogatások ésszerűbb felhasználását javasolta.

  • A szeptember végén elküldött magyar válaszlevélben felsoroltuk, miről tárgyalnánk tovább, mondja Varga Mihály. Ezek azok:

    • Közszféra méretének csökkentése
    • Gazdaság fehérítése, hatékonyabb adóbeszedés
    • Az uniós projektek finanszírozásának felülvizsgálata, a magyar kormányzati önrész hatékonyabbá tétele
    • Hatékonyabb áfaszabályozás; az eddigi tapasztalatok szerint a fordított áfa hatékony, így más területre is kiterjesztenék
    • Hatékonyabb bérszabályozás a közszférában
    • A társadalombiztosítási befizetések hatékonyságának javítása

    És amiről "szó sem lehet":

    • Nyugdíjcsökkentés
    • Jövedelemcsökkentés
    • Bizonyos szociális támogatások ügye
  • Kérdezte egy MSZP-s bizottsági tag a miniszteri beszámoló után. Egy képviselőtársa arról érdeklődik, átdolgozzák-e a 2013-as költségvetési törvényt, és hogy elkészült-e már a magyar szándéklevél, hogy a múlt héten elküldött válaszlevél az-e, vagy sem.

  • Természetesen ez a kérdés sem maradt ki, Tukacs István (MSZP) tette fel.

  • A miniszterelnök ma megjelent nyilatkozata szerint nincs szükség IMF-megállapodásra. Ezek után adódik a kérdés, hogy akkor mire van Varga Mihálynak felhatalmazása? - mondja Kovács Tibor bizottsági alelnök (MSZP). Kíváncsi arra is, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a levelet, és őt is érdekli, hogy mikorra terveznek megállapodni.

  • Rogán Antal a múlt szerdai, 2008-as IMF-szerződéssel foglalkozó bizottsági ülés apropóján megemlítette, hogy Veres János akkori pénzügyminiszter arról beszélt: ők addig nem akarták nyilvánosságra hozni a szándéklevelet, míg arról a Valutaalap nem tárgyalt.

  • Az uniós pénzek nem eredményeznek multiplikátor-hatást, nincs érdemi munkahely-teremtő képességük, milyen változás várható ebben? - kérdezte Volner János (Jobbik). Az is érdekli, hogy ha a bankokat "tehermentesítik", akkor honnan szerzik elő ezt a pénzt.

  • Bár az Index-olvasók minden szívfájdalom nélkül kivetnék a vagyonadót, Volner János nem reprezentálja őket: aggódik, hogy az ingatlanadóval - amit állítása szerint az IMF elvár - megterhelnék a magyar lakosságot. Az is zavarja, hogy nem látszik, a hitelszerződéshez szükséges változtatásokkal milyen irányba akar elindulni a kormány. Hol van a bürokráciából Matolcsy György szerint megtakarítható 840 milliárd forint?

  • A fideszes bizottsági elnök szerint örömteli, hogy az LMP-s képviselő felbukkant a bizottság ülésén.

  • Scheiring Gábor szerint az IMF sokszor a hosszú távú fejlődési szempontokkal szembe menő követeléseket fogalmaz meg, ezért érhető a bizalmatlanság a nemzetközi szervezetekkel szemben. De közben a nemzetközi szervezetekben is van bizalmatlanság velünk szemben, mert a kormányzati gazdaságpolitika kiszámíthatatlan.

  • A szociális segélyezés rendszeréhez óvatosan kellene nyúlni, mert már mostanra is jelentős forráskivonások voltak, mondja Scheiring, aki szerint négymillióan élnek létminimum alatt.

  • Mármint annak a nyomásnak, amit a nemzetközi szervezetektől kell elviselnie, hogy a zemberektől és az önkormányzatoktól elvegye a pénzt - erre kíváncsi a jobbikos Lenhardt Balázs, aki megérti a kormány halogató tárgyalását. Valamint arra, hogy hol van az a pont, ahol a kormány nemet mond a követeléseknek, és nem folytatja tovább a lehetetlen együttműködést "a világ pénzügyi hatalmának egyik fő erőközpontjával". Szerinte az MSZP minél gyorsabban azonnali kapitulációt szeretne a nemzetközi szervezetek előtt.

  • És egységes a kormányoldali frakciószövetség is, hogy folytatódjanak a tárgyalások és egy jó megállapodást kössön a kormány. Nem lehet tudni, mi lesz Európában. Ami biztos: Magyarország nem szorul támogatásra, és nem pénzt kért, hanem elővigyázatossági hitelkeretet - kezdte válaszát Varga Mihály. A hitelmegállapodás azért kell, mert szeretnénk, ha a költségeink csökkennének.

  • Bár ma távolinak tűnnek az álláspontok, reális esély van a megállapodásra, szükség van a megállapodásra. Nehéz elképzelni, hogy az ne érintené a 2013-as költségvetést, ezért döntöttek úgy, hogy annak a számait nyitva kell hagyni.

  • Ha a megállapodás nem születik meg decemberre, akkor természetesen a parlament le fogja zárni a költségvetést. Alapvetően a növekedési számokban van eltérés, az IMF 1 százalék körüli növekedést vár, míg a magyar kormány 1,6 százalék körülit. Varga Mihály szerint ez a növekedési prognózis nem tartható, de a hiánycélt tartani kell, nem mehetünk 2013-ban sem 3 százalék fölé.

  • Ennyivel más egyenleget számol az IMF és a kormány; a különbség az eltérő növekedési prognózisból adódik. A miniszter elismerte: túl optimisták voltak, és mivel a GDP-bővülés kisebb lesz, mint eddig várták, költségvetési korrekcióra lesz szükség.

  • Nem a sajtóból akarják tájékoztatni a tárgyalópartnereiket. A 2008-as utat követik, amikor közel kerülnek a megállapodáshoz, akkor fognak tájékoztatást adni.

  • A kormány szerint a bankokat terhelő adóterhek csökkentése olyan elvárás az IMF-től, ami nem indokolt. Ingatlanadó nem lesz.

  • Ez nem érinti a feladatkörét - vélhetően ezzel reagál a 840 milliárdos kérdésre. De azért megjegyzi, hogy szerinte hatékonyabb a közigazgatás, mint volt.

  • Legalábbis a tárgyalásokon. A világgazdaságban viszont van, ezért fontos, hogy a tárgyalásokat megkezdték és folytatják.

  • Angliában is hoztak erről rendelkezést. Fenntarthatatlan, hogy a különféle segélyek összege meghaladja a közmunkával elérhető keresetet, ezért a magyar kormány megfontolja, hogy ezt alkalmazza.

  • A tárgyalás olyan, hogy mindkét fél elmondja a maga érveit. Varga szerint szükség van egy ilyen megállapodásra. Nekünk ma nem a hiány mértéke vagy az adósság a legnagyobb bajunk - ez a folyamat zajlik, de közben úgy kell fenntartható adósságpályára állni, hogy a foglalkoztatást és a növekedést ne veszélyeztesse. Ha lesz IMF-megállapodás, fel tudunk szabadítani olyan, most még adósságszolgálatra költött pénzeket, amik a munkahelyteremtést szolgálhatják, mondta Varga Mihály, majd válaszait a jó megállapodásról szóló kormányzati mantrával zárta.