Orbán: A Teva üzeme is gyógyír a beteg gazdaságnak

2012.10.02. 13:10

A magyar gyógyszeripar túlélte a történelem viharait, és ma is Magyarország egyik legsikeresebb védjegye a világban, a kormány pedig mindent meg fog tenni azért, hogy az ország gyógyszergyártása továbbra is a világ élvonalába tartozzon, mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Gödöllőn, a Teva új központjának átadásán. Az üzemben steril készítményeket - így többek között infúziókat és injekciókat - állítanak majd elő.

A gazdaság is beteg

"A magyar gazdaság is küzd néhány betegséggel, de minden ilyen beruházás, így a Teva újabb üzeme is gyógyírként járul hozzá egy jobban működő magyar gazdasághoz" - fogalmazott a kormányfő, rámutatva, hogy bár a Teva külföldi tulajdonosok kezében van, mégis "része maradt a magyar életnek". A kabinet kész a további együttműködésre a Tevával, legyen szó fejlesztésekről, beruházásokról - jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette, a Teva a magyar embereknek is stratégiai partnere, mert ma minden hetedik magyar beteg Teva-gyógyszernek köszönheti gyógyulását. A gyógyszergyár példája azért is fontos - folytatta -, mert a jövő iparpolitikájának egy jelentős körülményére hívja fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy "nekünk kevés nyersanyagból kell sikeres iparágakat teremtenünk", ehhez pedig jól képzett szakemberekre, jól szervezett üzemekre van szükség, mint amilyen a Teva is.

Segíti az önértékelésünket

"Mi, magyarok szövetségesünknek tekintünk minden olyan embert, aki a beruházásaival, a barátságával lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy bebizonyítsák, többre képesek annál, mint amit ma gondolnak magukról" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a Teva vezetője ilyen ember. Szavait azzal zárta, különösen figyelemre méltó egy olyan időszakban gyárat alapítani, amikor Európából rendre gyárbezárásokról érkeznek hírek. Ez a beruházás egyszerre szolgálja a beruházók profitszempontjait, valamint dolgozói és az egész magyar nemzetgazdaság érdekét - mondta a miniszterelnök.

A hvg.hu beszámolója szerint Orbán kiemelte, az új üzem megnyitóján elhangzott magyar himnuszt a Teva izraeli vezérigazgatójának tiszteletére játszották le, nem pedig azért, mert a rendezvényen részt vett a magyar miniszterelnök.

Orbán az üzem felavatásának alkalmából tartott beszédében kiemelte, hogy Magyarország egy olyan ország, amely az elmúlt száz évben rengeteg veszteséget szenvedett el, elvesztette többek között területe egy részét, a zsidó közösség egy részét és a katonaság egy részét is, majd az 1956-os forradalom és szabadságharcot követően 250 ezer magyar embert. Ha ezek a veszteségek nem sújtották volna az országot, Magyarország sokkal boldogabb, gazdagabb ország lenne, mondta. Orbán szerint a magyarokban még él a hit, hogy az ország többre képes, bár honfitársainkban él az önsajnálat is.

Örül a város és a nagykövet

Jeremy Levin, a Teva globális vezérigazgatója köszöntőjében a cég betegek iránti elkötelezettségéről beszélt. A Teva ugyanis kötött egy szerződést a betegekkel, ennek pedig az az alapja, hogy minden egyes gyógyszerünk a legmagasabb minőségi követelményeknek felel meg - mondta. Kijelentette: "szilárdan hiszünk a magyar emberekben és a magyar gazdaságban". Kaszás Mihály, a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a sterilcentrumot a legmodernebb technológiával szerelték fel. A 22 milliárd forintos beruházással egy 15 ezer négyzetméter alapterületű gyáregység épült fel, és 263 új munkahely jött létre - fejtette ki, hozzátéve, hogy "a velünk dolgozó beszállítóknak is biztos hátteret tudunk nyújtani".

Gödöllő polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Teva új üzemének köszönhetően egy hatalmas beruházással gazdagodik a város. Az egész fejlesztést a profizmus jellemezte - emelte ki Gémesi György. Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete az Izrael és Magyarország közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. "Büszke vagyok rá, hogy több mint tízezer magyar állampolgár dolgozik a Tevával vagy a Tevának" - mondta.

A most átadott gödöllői egységben olyan stratégiai fontosságú onkológiai készítmények gyártása is elindul, amelyek korábban Európa-szerte hiánycikknek számítottak. A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva gyógyszeripari csoport, a világ vezető generikus gyógyszergyártójának tagja és a cégcsoport európai központja. A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését, kezdetben gyógyszerforgalmazóként. A debreceni Biogal gyógyszergyárat 1995-ben, a gödöllői Humán cégcsoportot pedig 2000-ben vásárolta meg.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!