Sokan nem kapták meg a bérkompenzációt

2012.10.02. 08:55

Aligha merül majd ki a közigazgatási tárca által a költségvetésében a kompenzációra elkülönített 84,6 milliárd forintos keret, bár azt a rendszer kidolgozásakor még kevesellte a munkaadói oldal, írja a Napi Gazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) − augusztus végén összesített − júliusról szóló adatai szerint a hetedik hónapban 169,36 ezer cég vette igénybe az elvárt béremelés után járó szociális hozzájárulási adókedvezményt. További 24,67 ezer vállalkozás pedig más kedvezménnyel együtt veszi igénybe a bérkompenzációt.

A bérkompenzációt két soron kell bevallani, egyedi adatok nem állnak rendelkezésre, ezért csak egy tartományt tud megadni a cégek számával kapcsolatban az adóhatóság. A NAV adatai szerint legalább 1,25 millió munkavállaló esetében töltötték ki a cégek a bérkompenzációs bevallási blokkot a havi munkáltatói bevallásban. A legfeljebb 75 ezer forintos sávba 214 ezer dolgozó keresete tartozik, e fölött pedig 1,04 millió munkavállaló keresett.

A KSH legutóbbi jelentése szerint 2012. június−augusztusban a foglalkoztatottak száma összesen 3,91 millió volt, ezen belül az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában (a közfoglalkoztatottakkal együtt) és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 2,66 millióan álltak alkalmazásban. A bérkompenzációban érintettek 1,25 milliós létszáma a cégen belüli teljes érintett dolgozói kör elvárt emelését mutatja, és így a bérkompenzáció 66 százalékos teljesülését jelzi (bár Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár egy májusi nyilatkozata szerint a foglalkoztatottak 75 százalékánál ez megtörtént február végéig).

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban ehhez hozzá kell számolni azokat, akiknél csak a kötelező minimálbért és a garantált bérminimumot adták meg, illetve azokat a munkaadókat, akiknél a munkavállalók kétharmadánál hajtották végre az elvárt emelést. Utóbbiak hatását is figyelembe véve szeptemberre az elvárt emelés 90 százalékával számolhatunk, amit a Nemzeti Munkaügyi Hivatal reprezentatív mintán alapuló adatfelvétele is megerősít − közölte a Napi Gazdasággal a tárca.

Aligha merül majd ki a közigazgatási tárca által a költségvetésében a kompenzációra elkülönített 84,6 milliárd forintos keret, bár azt a rendszer kidolgozásakor még kevesellte Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára is, aki szerint a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum − valamint járulékterheik − kifizetéséhez is több mint 100 milliárd forint támogatásra lenne szükség. Az adatok alapján a munkaadók jelentős része a feltételek vagy anyagi lehetőségeik miatt inkább nem kért a támogatásból, de nem is adta meg az elvárt emelést.

A NAV adatai szerint 1,25 millió munkavállalóból 1,16 millió fő esetében tudták érvényesíteni a bérkompenzációs kedvezményt a cégek, 10,53 milliárd forint erejéig. További 43,7 ezer munkavállaló után pedig ezt más kedvezménnyel együtt vették igénybe, összesen 134,5 millió forintot igényelve vissza.