Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Fogászatokba tesz egymilliárdot az állam

2012.10.03. 17:39

A fogászati szolgáltatók között hálózati innovációfejlesztés, illetve hálózati innováció keretében megvalósuló összehangolt piacfejlesztés címén több mint 980 millió forint pályázati pénzt osztanak szét. A lista szerint a pályázaton elnyert legmagasabb összeg 30 millió forint. Ezt négy budapesti szolgáltatónak ítélték oda, de a többi szolgáltató is jellemzően 20 forint feletti összeget nyert el. Ezeken kívül több mint 18 millió forint jut egy székesfehérvári, mintegy 16 millió forint pedig egy csengeri vállalkozásnak. A legkevesebbet, pontosan 10 millió forintot egy debreceni fogászati szolgáltató kapja.

A pályázat 39 nyertese közül a legtöbb, tizenhat, fővárosi fogászati vállalkozás. Hévízen 5, Balatonkenesén és Sopronban 3-3, Székesfehérváron és Egerben 2-2 szolgáltató pályázott sikeresen. Ezek mellett a magyarországi fogászati turizmus fejlesztése érdekében 8 település fogászati vállalkozásainak nyílik most lehetősége innovációs fejlesztésekre.

Lyukas fogú külföldiekben a kitörés lehetősége

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly áprilisban egy szakmai konferencián kitörési lehetőségnek nevezte a fogászati turizmust. Úgy vélekedett, hogy az egyike azoknak a területeknek, amelyekkel Magyarország jelenlegi versenyelőnyét kihasználva megmutathatja Európának, miképp tud talpra állni. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az állam számára méltó és jó befektetés a fogászati turizmus támogatása azért is, mert az munkahelyeket teremt.

Évente 60-70 milliárd

A múlt évi tanácskozáson a kormányfő Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával együttműködési megállapodást írt alá, amely szerint a magyar állam támogatja a fogászati ágazat szakmai berkeiben kidolgozott fejlesztési programot. A konferencia sajtóanyaga szerint az európai fogászati turizmus csaknem 40 százaléka Magyarországra irányul, az évente mintegy 60-70 milliárd forint bevételt hoz.

Pár nappal később a kormány a magyarországi fogászati turizmus fejlesztéséhez szükséges költségvetési forrás biztosítása érdekében egymilliárd forintot csoportosított át a turisztikai célelőirányzatba.