Az Európai Bizottsághoz fordulnak a játékgépesek

2012.10.04. 17:05

Az Európai Pénznyerő Automatákat Üzemeltetők Szövetsége (Euromat) az Európai Bizottsághoz fordult a magyar szerencsejáték törvény módosítása miatt, amelyet agresszív és versenyellenes intézkedésnek tart - tájékoztatta az európai és a magyar szövetség csütörtökön az MTI-t.

Az Euromat annak megvizsgálását kéri, hogy a játéktermeket és e-kaszinókat megszüntető magyar jogszabály megfelel-e az uniós szabályoknak. Az Euromat beadványában ismertette: a magyar kormány az intézkedést úgy alkalmazta, hogy nemzeti szintű és fiskális jellegű törvény módosított. Az Euromat megítélése szerint azonban ez technikai változás az érvényben lévő szabályozáshoz képest, nem pedig fiskális intézkedés.

Ezért véleményük szerint alkalmazni kellett volna egy uniós irányelvben meghatározott eljárást (Technical Regulations Information System, TRIS). Ez kötelezi a tagállamokat, hogy értesítsék a Bizottságot és egymást a műszaki termékekre vonatkozó szabályok módosítása előtt, hogy biztosítsa az átláthatóságot és a rendeletek ellenőrizhetőségét, és erre 3 hónapos várakozási időt szab. A TRIS eljárás figyelmen kívül hagyásával a magyar kormány kifejezetten agresszív és versenyellenes intézkedést tett a privát szektorral szemben, és a koncesszió alapján működő kaszinók érdekeinek védelme érdekében - írja a szövetség. Az Euromat emlékeztet arra, hogy az Európai Bíróság már Lengyelországban jogellenesnek ítélt hasonló intézkedéseket.