Csőd és felszámolás is jöhet a gyulai húsnál

2012.10.04. 07:25 Módosítva: 2012.10.04. 07:58
A Gyulai Húskombinát Zrt. számára reális alternatívaként a felszámolási eljárást vagy az öncsőd bejelentését jelölte meg Ruck János vezérigazgató szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Közölte azt is: az igazgatóság rendkívüli közgyűlést hívott össze október 26-ára, amikor felvázolják a tulajdonosi kör előtt a húsüzem lehetséges működési feltételeiről szóló alternatív forgatókönyveket.

A vezérigazgató elmondta: az elmúlt nyolc hónap pénzforgalmi terveinek kiértékelése alapján az üzem zökkenőmentes működéséhez, a megrendelések teljesítéséhez októbertől decemberig további 150-200 millió forint készpénzre lenne szükség, a bankok azonban nem adnak hitelt, és a tulajdonosi kör, a HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport sem hajlandó újabb forrásokat juttatni a húskombinát részére.

Munka bőven lenne

Ruck János szerint azért reális alternatíva a felszámolási eljárás vagy az öncsőd bejelentése, mert a termelés folyamatos lehet az adósságkezelés időtartama alatt. A társaságnak továbbra is folyamatosak a megrendelései, jelenleg a kapacitások nyolcvan százalékán dolgozik az üzem, a mintegy négyszáz dolgozó foglalkoztatása állásidők mellett folyamatos - tette hozzá.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a kormánnyal történő előzetes tárgyalások alapján egy elfogadható és mindenki számára előnyös forgatókönyv készült, ami alapján a HAGE-NAGISZ vállalkozói csoport a tulajdonából közel ötven százalékát átadott volna az állam valamelyik vállalkozásának a mintegy 1,5 milliárd forint tőkeinjekció ellenében, amelyet az MFB Invest Zrt. hajtott volna végre. Ha ez megtörténik, a tulajdonosi kör mintegy 1,2 milliárd forintot elengedett volna a húskombinát és a vállalkozói csoport között fennálló tartozásokból, így a követelések és tartozások egyensúlyba kerültek volna. A vezérigazgató sajnálatosnak nevezte, hogy az utóbbi hetekben arról lehetett értesülni sajtóhírekből: az állam mégsem száll be tulajdonosként a húskombinátba és más húsipari vállalkozásokba sem. Megjegyezte, a korábban kidolgozott megoldás az uniós szabályoknak is megfelelt volna.

Milliárdos cég, tízmilliós hiány

Ruck János elmondta, hogy a társaság vagyona 5 milliárd forint, a szállítói tartozások összege 1,9 milliárd forint, a húskombinát vagyoni fedezetével nincs gond. Hozzátette: a vállalatcsoporton belül tartozás összege 1,3 milliárd forint.

"A húskombinát ellen 20 millió forint szállítói tartozás miatt indult felszámolási eljárás, egy húsiparnak fűszereket beszállító cég nyújtott be keresetet a Gyulai Törvényszéken, ami azt jelenti, hogy a jövőben a vállalat vezetése a kijelölt ideiglenes vagyonkezelővel egyeztetve, annak jóváhagyása mellett hozza meg döntéseit" - közölte Ruck János. Hozzátette: a felszámolást a bíróság még nem rendelte el.

Szerdától jött a gyám

A cég szerdától működik rendkívüli vagyonfelügyelet mellett, a Gyulai Törvényszék döntése értelmében. A vagyonfelügyeletet a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. látja el, a társaság a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásában közreműködő állami cég.

A húsüzemet mint stratégiai vállalatot a bírósági döntés közzétételétől rendkívüli moratórium illeti meg, és a bíróság  rendkívüli vagyonfelügyelőt rendel számára. A rendkívüli moratórium nem jelenti azt, hogy a felszámolás azonnal elkezdődik, a bíróság az eljárás jelenlegi szakaszában azt vizsgálja, az adós Gyulai Húskombinát valóban fizetésképtelen-e, ahogy azt a hitelező budapesti cég állítja.

Csoda kellene

A húsosok csapdahelyzetben vannak - írtuk a szektor állapotáról szóló elemzésünkben: a dráguló takarmányok miatt durva áremelésre kényszerülhetnek, ami csökkenti a forgalmukat, vagy megpróbálják lenyelni az újabb veszteségeket, kérdés, erre lesz-e pénzük. A csodafegyvert az áfacsökkentésben látnák, miközben a kormány inkább a fordított áfát forszírozza – amit viszont kifejezetten károsnak tartanak az érintett cégek, holott a szektorban is súlyos tízmilliárdok tűnnek el a feketegazdaságban.