Hivatalosan is vége a Kapuvári Húsnak

2012.10.04. 10:41 Módosítva: 2012.10.04. 10:42

Jogerőre emelkedett a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását elrendelő bírósági határozat, ami csütörtökön reggel jelent meg a Cégközlönyben.

A felszámolást néhány napja a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság rendelte el, miután a társaság visszavonta az ellene benyújtott fellebbezést. A bíróság a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte meg felszámolónak

Összevesztek a gyár vezetői

Nemrég Foltányi Árpád, a kapuvári Hús Zrt. kisebbségi tulajdonosa azt közölte az MTI-vel, hogy nem hozza nyilvánosságra a társaság megmentésére kidolgozott válságtervet, mert információja szerint a fellebbezést visszavonták, és ez új helyzetet teremt.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt heti közgyűlés "egyértelműen megtiltotta" a fellebbezés visszavonását, márpedig a közgyűlés magasabb rendű fórum, mint az igazgatóság, amelynek két tagja együttesen cégszerűen megtehette ezt a lépést. "Az más kérdés, hogy ez törvénytelen, mert a közgyűlés határozta pontosan ezzel ellentétes" - jegyezte meg a kisebbségi tulajdonos.

A Kisalföld című megyei napilap szeptember 12-i számában megjelent cikk szerint több hetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár, a Kapuvári Hús Zrt. közgyűlését pedig - amelytől a dolgozók komoly eredményeket vártak - a múlt hét elejéről szeptember 27-ére halasztották.

Súlyos pénzügyi visszaélések

A Kormányszóvivői Iroda még aznap bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi "felelőtlen garanciavállalások" miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében.

E héten hétfőn - a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később - kevesebb emberrel, az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel indult újra a feldolgozás a kapuvári húsgyárban.

Elkezdődött a darabolás

Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője az MTI érdeklődésére akkor elmondta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába az üzem, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban.

A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy elkezdődött a frissen érkezett hús darabolása, feldolgozása, de a teljesítmény a korábbi években megszokottnak csak mintegy harmada. Hozzátette: nem tudni még, mikor indulhat újra a vágás az üzemben, de a menedzsment folyamatosan tárgyal a beszállítókkal. Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos információi szerint a húsgyárnak négymilliárd forintot meghaladó hitel-, valamint hárommilliárdos beszállítói tartozása van.

Nem csak ők vannak bajban

Nem csak a Kapuvári Hús, hanem a teljes magyar húsipar bajban van.veszteséges lesz a tavaly még másfél milliárdos pluszt termelő Gallicoop. A húsosok csapdahelyzetben vannak: a dráguló takarmányok miatt durva áremelésre kényszerülhetnek, ami csökkenti a forgalmukat, vagy megpróbálják lenyelni az újabb veszteségeket, kérdés, erre lesz-e pénzük.

A csodafegyvert az áfacsökkentésben látnák, miközben a kormány inkább a fordított áfát forszírozza – amit viszont kifejezetten károsnak tartanak az érintett cégek, holott a szektorban is súlyos tízmilliárdok tűnnek el a feketegazdaságban.