IMF: Még mindig nincs időpont

2012.10.04. 17:36

Továbbra sincs még meg az időpontja annak, hogy mikor folytatódnak a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között - jelentette ki csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, a IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója. Megerősítette, hogy a valutaalap nem kért további megszorító intézkedéseket a magyar kormánytól.

"Nincs még időpontja egy új budapesti látogatásnak, de nyilvánvalóan továbbra is kapcsolatban állunk a magyar kormánnyal és az európai partnereinkkel" - mondta Rice. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az IMF mely pontokon kérte a magyar kormány álláspontjának tisztázását, a külkapcsolati igazgató annyit mondott, hogy a valutaalap fő irányvonalait az IMF küldöttségének július 26-án kiadott sajtóközleménye tartalmazza. "Nem javasolunk szigorúbb pénzügyi intézkedéseket, mint amennyit a kormány jelenlegi, 2013-as költségvetési célja tartalmaz" - tette hozzá Gerry Rice.  "A javaslatainkban nincs szó további megszorításokról" - mondta.

Az IMF/EU-küldöttség legutóbbi budapesti egyeztetéséről július 26-án kiadott sajtóközlemény szerint "a magyar gazdaság továbbra is számos, a magas állam- és külső adóssággal, a banki mérlegekben lévő feszültségekkel, a gyenge bizalommal és a magas kockázati prémiummal kapcsolatos, egymáshoz szorosan kötődő kihívással néz szembe".

A valutaalap egyebek mellett rámutatott: rövid távon kulcsfontosságú kihívás a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és ezzel egy időben egy robusztusabb növekedés alapjainak megteremtése, ami az életszínvonal javulásának szükséges feltétele. A gazdaságpolitikának ezért arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, valamint hozzon létre egy üzletbarátabb környezetet, és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.

Délelőtt már az IMF budapesti illetékese is elmondta, kiegyensúlyozottabb és nem megszorító intézkedéseket vár el a magyar kormánytól a Nemzetközi Valutaalap a költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében. Nem vár el több kiigazítást, mint amit a kormány már betervezett - derült ki Iryna Ivascsenko hírügynökségnek küldött válaszából.

A kormány közben azonban már készíti a 2013-as költségvetéssel kapcsolatos legújabb kiigazító csomagot, a legutóbbi hírek legalábbis erre engednek következtetni. A nyilatkozatok alapján a kormány egy 300-350 milliárd forint értékű pakkot készít, amelyben kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépések is lesznek. A csomag mérete azonban valószínűleg nem lesz elegendő, mivel a portfolio.hu számításai szerint (és kiszivárgott hírek szerint az EU/IMF-páros is így kalkulált még júliusban) 600 milliárdos lyuk tátong a jövő évi büdzsében.

Ezekben gondolkodunk

Varga Mihály hétfőn bizottsági ülésen elmondta, hogy a szeptember végén az IMF-nek elküldött magyar válaszlevélben felsoroltuk, miről tárgyalnánk tovább. Ezek azok:

  • Közszféra méretének csökkentése
  • Gazdaság fehérítése, hatékonyabb adóbeszedés
  • Az uniós projektek finanszírozásának felülvizsgálata, a magyar kormányzati önrész hatékonyabbá tétele
  • Hatékonyabb áfaszabályozás; az eddigi tapasztalatok szerint a fordított áfa hatékony, így más területre is kiterjesztenék
  • Hatékonyabb bérszabályozás a közszférában
  • A társadalombiztosítási befizetések hatékonyságának javítása

Közben pedig a kormány a héten mintegy 50 milliárd forintos bevételkiengedésről is döntött. Egyrészt az állami koncesszióban működő kaszinókon kívül mindenhol betiltotta a nyerőgépeket, ami által 20-30 millirád forint eshet ki az állakasszából.

Emellett egy tegnapi módosító javaslattal valamiért mégis könnyítettek a dohányiparnak, az eredeti terveknél jóval kisebb lesz a dohánytermékek jövedéki adója, bár január helyett már decembertől végrehajtanák az emelést.

Az NGM szerint egyébként ezáltal idén 2 milliárddal több, a követekző évtől viszont évente 10 milliárddal kevesebb pénz fog befolyni a költségvetésbe.

Ugynakkor a kormánynak jól láthatóan nem égetően fontos a megállapodás, attól függetlenül, hogy mit javasol vagy kér az IMF. A következő félévben az államnak ugyan sok adósságot kell visszafizetnie, de most van elég tartaléka ahhoz, hogy a törlesztés az IMF pénze nélkül is zökkenőmentes legyen.

Ha az előttünk álló hónapokban a kedvező piaci környezet miatt a befektetők tovább vásárolják a magyar állampapírokat, minimális lesz az esély a megállapodás aláírására.