IMF: Nem várunk el több megszorítást

2012.10.04. 10:09 Módosítva: 2012.10.04. 11:51
Nem várunk el több költségvetési kiigazítást annál, mint amit a kormány már jelenleg is tervez, nincsenek további megszorító intézkedéssel kapcsolatos javaslataink - fogalmazott a Bloomberg hírügynökségnek Iryna Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviselője. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleményük szerint a szükséges kiigazítást sokkal kiegyensúlyozottabb intézkedésekkel kellene elérni és általában véve olyan lépéseket látnának szívesen, amelyek segítik a gazdasági növekedést.

Kiegyensúlyozottabb és nem megszorító intézkedéseket vár el a magyar kormánytól a Nemzetközi Valutaalap a költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében. Nem vár el több kiigazítást, mint amit a kormány már betervezett - derült ki Iryna Ivascsenko hírügynökségnek küldött válaszából. Olyan lépéseket szeretnénk látni, amelyek segítenek beindítani a gazdasági növekedést Magyarországon - magyarázta az IMF budapesti illetékese.

Készül az új csomag

A kormány közben azonban már készíti a 2013-as költségvetéssel kapcsolatos legújabb kiigazító csomagot, a legutóbbi hírek legalábbis erre engednek következtetni. A nyilatkozatok alapján a kormány egy 300-350 milliárd forint értékű pakkot készít, amelyben kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépések is lesznek. A csomag mérete azonban valószínűleg nem lesz elegendő, mivel a portfolio.hu számításai szerint (és kiszivárgott hírek szerint az EU/IMF-páros is így kalkulált még júliusban) 600 milliárdos lyuk tátong a jövő évi büdzsében.

Ezekben gondolkodunk

Varga Mihály hétfőn bizottsági ülésen elmondta, hogy a szeptember végén az IMF-nek elküldött magyar válaszlevélben felsoroltuk, miről tárgyalnánk tovább. Ezek azok:

  • Közszféra méretének csökkentése
  • Gazdaság fehérítése, hatékonyabb adóbeszedés
  • Az uniós projektek finanszírozásának felülvizsgálata, a magyar kormányzati önrész hatékonyabbá tétele
  • Hatékonyabb áfaszabályozás; az eddigi tapasztalatok szerint a fordított áfa hatékony, így más területre is kiterjesztenék
  • Hatékonyabb bérszabályozás a közszférában
  • A társadalombiztosítási befizetések hatékonyságának javítása

Közben pedig a kormány a héten mintegy 50 milliárd forintos bevételkiengedésről is döntött. Egyrészt az állami koncesszióban működő kaszinókon kívül mindenhol betiltotta a nyerőgépeket, ami által 20-30 millirád forint eshet ki az állakasszából.

Emellett egy tegnapi módosító javaslattal valamiért mégis könnyítettek a dohányiparnak, az eredeti terveknél jóval kisebb lesz a dohánytermékek jövedéki adója, bár január helyett már decembertől végrehajtanák az emelést.

Az NGM szerint egyébként ezáltal idén 2 milliárddal több, a követekző évtől viszont évente 10 milliárddal kevesebb pénz fog befolyni a költségvetésbe.é

Lehet, hogy mindegy mit kérnek

Ugynakkor a kormánynak jól láthatóan nem égetően fontos a megállapodás, attól függetlenül, hogy mit javasol vagy kér az IMF. A következő félévben az államnak ugyan sok adósságot kell visszafizetnie, de most van elég tartaléka ahhoz, hogy a törlesztés az IMF pénze nélkül is zökkenőmentes legyen.

Ha az előttünk álló hónapokban a kedvező piaci környezet miatt a befektetők tovább vásárolják a magyar állampapírokat, minimális lesz az esély a megállapodás aláírására.  • Hírek
  • Hírek