Jövőre lehetnek csak új munkahelyek

2012.10.05. 08:21

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elemzésének tízezer válaszadója szerint a foglalkoztatotti létszám rövid távon stagnálhat, egy év múlva azonban nőhet a nem közmunkások száma, írja a Napi Gazdaság.

Magyarországon a munkáltatók az idei harmadik negyedévben valószínűleg minimálisan, csupán fél százalékkal növelték alkalmazotti létszámukat, míg egy év távlatában ellenkező irányú változást, 0,3 százalékos mérséklődést jósoltak, amiben már a közmunkások is benne vannak - állapította meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) immár huszonkilencedik alkalommal elkészített negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérése.

Az adatfelvétel 2012. július 2-23. között zajlott. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a negyedéves bővülés hasonló, 0,6 százalék lehet, míg az egyéves létszámprognózis érdemben jobb, 1,3 százalékos pluszt jelez. Az előző negyedévi felmérésben rövid távon még optimistábbak voltak, 1,8 százalékos bővüléssel számoltak az akkor megkérdezett munkáltatók, míg egyéves távlatban 1,4 százalékos létszámcsökkenést vártak.

Az eredmények alapján a harmadik negyedévben a várt létszámalakulás 2,7 százalékos csökkenés és 3,2 százalékos bővülés nyomán alakul ki, vagyis a jelenlegi dolgozók 5,9 százalékát érinthetik a rövid távú változások. Jócskán eltérőek a várakozások az egyes cégméretek esetében, miközben mindegyik bővüléssel kalkulál.

Amíg az NFSZ-nek választ adó mikrovállalkozások átlagosan ötszázalékos létszámemelkedést várnak a negyedévben, addig a kisvállalkozások 1,3 százalékos plusszal számolnak, a közepes méretű cégek vezetői csupán 0,4 százalékos bővülést várnak, a felmérésben részt vevő nagyvállalkozásoknál pedig stagnálás, a dolgozói létszám 0,1 százalékos emelkedése várható. Az egyéves kilátások hasonlóak, azaz a cégméret növekedésével egyre kisebb a várt létszámemelkedés.