Most már lassulhat az áremelkedés

2012.10.07. 15:48

Tovább gyorsulhatott, de valószínűleg tetőzött is az infláció szeptemberben Magyarországon - vélekedtek a csütörtöki adatismertetetés előtt összeállított első prognózisaikban a felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai 6,3 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek szeptemberről az augusztusban mért 6 százalék után. Véleményük szerint a szeptemberi inflációs adat rálátást enged majd arra, hogy a legutóbbi globális nyersanyag-áremelkedések milyen mértékben szűrődtek át a magyarországi fogyasztói árakba.

A csoport londoni elemzői azt jósolják, hogy szeptemberben tetőzhetett az éves összevetésű infláció Magyarországon. A ház szerint a forint legutóbbi erősödése korlátozni fogja a külső ársokkok hatását, és a belépő éves bázishatások miatt - tekintettel az idei év eleji adóemelésekre - 2013 elejétől már az infláció markánsabb lassulására lehet számítani.

A GS elemzőinek előrejelzése szerint a magyarországi inflációs ütem 2013 végéig így is a jegybank 3 százalékos célja felett marad. A monetáris politika szempontjából azonban ennek most másodlagos a jelentősége, és az erősebb forint, valamint az alacsonyabb kötvényhozamok és CDS-árazások növelik a további jegybanki kamatcsökkentések valószínűségét az idei negyedik negyedévben, sőt azon túl is.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport elemzői 6,2 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt jósoltak szeptemberre, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulását megjelölve a gyorsulás fő hajtóerői között. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy véleményük szerint az MNB monetáris testületének enyhítésre hajló tagjai továbbra is igyekeznek majd kisebbíteni a másodlagos inflációs hatások kockázatának jelentőségét, tekintettel a gyenge hazai keresletre.A cég londoni elemzői ennek alapján már októberre újabb 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósolnak, és az idei év végére 6,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot várnak.