Hat évet elpocsékol az ország 2014-ig

2012.10.08. 07:08

Az év eddigi kiábrándító makromutatói miatt a 2013-as költségvetés tervezetét újra kellett tervezni − immár sokadszorra, mivel a magyar gazdaság pályája egyre nagyobb mértékben távolodik saját növekedési lehetőségeitől. Ennek beismerése többek közt az idei és a jövő évi hiánycél emelése – írja a Napi Gazdaság.

Ma már látszik, hogy még a legoptimistább előrejelzések szerint sem fogja a nemzeti jövedelem 2014-re, vagyis az új kormány hivatalba lépéséig elérni a 2008-as szintet, attól nagyjából 6 százalékkal marad majd el. Tetézi a bajt, hogy mivel az uniós intézmények felé vállalt makrogazdasági és ehhez kapcsolódó költségvetési célok teljesíthetősége mindjobban sérül, szélsőséges esetben Magyarország a nyolc éve folyó túlzottdeficit-eljárásban ragadhat, elzárva az egyedüli kedvező külső forrástól, az uniós támogatásoktól.

Mivel az Orbán-kormány korábbi várakozásai látványosan nem teljesültek, régóta biztosra volt vehető, hogy az EU−IMF-megállapodáshoz a makrogprognózist ki kell igazítani. Erodálja azonban a gazdaságpolitika eredményességét, hogy eddig nem sikerült megfelelő diagnózist kiállítani a betegről. Márpedig az idő előrehaladtával annak állapota egyre romlik, így tovább nőnek az amúgy is magas forrásköltségek. E csapdából a rossz diagnózis miatt is lehetetlen kitörni, hiszen minél nagyobb a torzító jövedelemelosztásért felelős állami elvonás mértéke, az annál jobban elfojtja a növekedést az amúgy is legyengült (értsd: tőkeszegény) gazdaságban.

Márpedig növekedés nélkül hosszú távon adósságot kinőni lehetetlen, vagyis az államháztartás alkalmazkodásának célja − az adósságcsökkentés − végül a terápia áldozatául esik. Szükség van tehát egy új diagnózisra, hogy új gyógymódot lehessen találni, amihez pedig új orvosokra is szükség lehet. A jövő év a drasztikus kiigazításról szól majd (megint): az emberi erőforrás szféráiból − egészségügy, oktatás, nyugdíj- és szociális területek − újabb tetemes forráskivonásról, illetve a termelő ágazatok, valamint a fogyasztók jövedelmének további elinflálásáról. Gyurcsány Ferenc útjára tévedt Orbán Viktor.