18 milliárddal máris kisebb lett Matolcsy csomagja

2012.10.09. 13:12

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a 2,7 százalékos GDP-arányos hiánycél eléréshez - az eredeti 2,5 százalék helyett - 133 milliárd forintos zárolást hajt végre még az idei büdzsében. A Magyar Közlönyben megjelentek a megszorítások részletei, ám egy hétvége alatt zsugorodott a csomag: ott már csak 115,2 milliárd forintos zárolásról esik szó. A minisztériumoknak ebből 48,8 milliárd forinttal kell meghúzni a nadrágszíjat - a terheket költségvetés-arányosan osztották el. Arról, hogy mindezt hogyan gazdálkodják ki, holnapig kell a tárcáknak dönteniük és tájékoztatni a költségvetésért felelős Matolcsyt, írja a Napi Gazdaság.

A legnagyobb kiadáscsökkentésre a legnagyobb minisztériumot, a Balogh Zoltán vezette emberi erőforrás tárcát ítélték, innen 17 milliárd forintot von el a kormány. A legkisebb elvonásra a 300 milliárdból gazdálkodó honvédelmi tárca számíthat, az egész akciót megússzák 770 millió forintos spórolással. Ennél még a Miniszterelnökségnek is jobban meg kell húzni a nadrágszíjat, ahol 855 milliós kiadáscsökkentésre lesz szükség. A megszorítások nem érintik az úgynevezett "alkotmányos fejezeteket" , vagyis a bíróságokat, ügyészséget, parlamentet vagy épp a Köztársasági Elnöki Hivatalt.

A megszorítások, zárolások nagyobb része nem közvetlenül a minisztériumokat érinti: a kormány 15 milliárdot von el az eredetileg 60 majd 50 milliárdra csökkentett EU-önerő alapból. Ebből a pénzből az önkormányzatok kaphattak volna pénzt az uniós programok társfinanszírozáshoz - ám már év közben felfüggesztette a kormány a kifizetéseket átszervezésekre hivatkozva. Így az eredetileg elkölthető 60 milliárd 45 milliárdra csökken.

További 20 milliárd forintot zárolt a kormány a költségvetés általános tartalékából. Ez az alap a kormány házipénztára, az előre nem látható kiadásokra innen vehet ki pénzt. A tartalékot az év elején 100 milliárd forintban maximálta a parlament, októberig ebből 41,2 milliárd forintot költött el. Az előző kormányok alatt az egész éves tartalék-költés nem érte el a 35-40 milliárd forintot. Így most a tartalékban 58,8 milliárd forint marad - ebből zárol a kormány 20 milliárdot, vagyis az utolsó hónapokban elkölthető összeg 38 milliárd forint még így is bőven meghaladja az elmúlt évek költéseit.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben külön üdvözölte, hogy a kormány úgy hajt végre a 2012-es költségvetésen kiigazításokat, hogy azok nem lesznek megszorítások. Azt még meg lehet érteni, hogy a tartalékok zárolását nem nevezik a politikusok megszorításnak, ám a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban tervezett 15,6 milliárd forintos kiadáscsökkentést nehéz másnak eladni. Ebből az alapból fizetik ugyanis a munkanélküli ellátásokat, az átképzéseket, de még a közmunkát is ebből finanszírozza a kormány. A PPP-programok finanszírozásból további 3,1 milliárdot, az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokon pedig 5 milliárdot kell megfogni a kormány határozata szerint.