Drága lesz az élet IMF nélkül

2012.10.10. 10:22

Magyarország megáll a saját lábán, de a biztonság kedvéért szüksége van az IMF-megállapodásra, mondta Giró-Szász András kormányszóvivő. "Nemcsak a miniszterelnök, hanem a Bank of America Merrill Lynch is kihozta azt az anyagát, amely egyértelműen arról szólt, hogy Magyarország pénzügyi stabilitása bőven elég a következő egy vagy két évre. Az elődeivel ellentétben a jelenlegi magyar kormány két év alatt létrehozta a pénzügyi stabilitást" - vélte.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban többször is utalt arra, hogy Magyarország - az idei teljesítményéhez hasonlóan 2013-ban is képes lesz IMF-megállapodás nélkül biztosítani a gazdaság finanszírozását. A miniszterelnök szerint 2013 első negyedévére már kiderül "a magyar gazdaság finanszírozásának néhány kérdése: olcsóbban vagy drágábban, IMF-fel vagy IMF nélkül".

"Az IMF-el kötött hitel-megállapodás olcsóbbá tenné az államadósság finanszírozását és segítene az eladósodott magánszektornak is, így több pénz maradna beruházásokra is. A megállapodás nélkül 2013 végére a kormány nehezebben tudná refinanszírozni a devizaadósságát, pénzügyileg sérülékenyebbé válna az ország és emiatt a hitelminősítők felől nőne az újabb leminősítési hullám veszélye is" - idézte a BNP Paribast a portfolio.hu.

A BNP Paribas egyetért a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi két kamatdöntésével; szerintük egyértelműen a gyenge gazdaság volt a legfontosabb oka a kamatcsökkentési sorozat augusztusi elindulásának. Emellett az alacsonyabb kockázati prémium és a viszonylag erősebb forintárfolyam is támogatta a kamatcsökkentések végrehajtását. A jegybank hitelesen cselekedett és mivel a magyar piacok erősek maradtak a két kamatvágás után is, úgy tűnik, hogy a befektetők nem ítélik megalapozatlannak a lépést. A kamatcsökkentési sorozatnak azonban lehetnek mellékhatásai, mivel a jelek arra utalnak, hogy az adóemelésekből és élelmiszerár-drágulásból eredő magasabb inflációnak másodkörös hatásai vannak.

Michael Dybula, a BNP Paribas varsói elemzője biztosra veszi, hogy jövő év első negyedévéig további 100 bázispontos vágás várható. Az, hogy ezután mi történik, a jövő évi inflációs folyamatoktól, illetve a kockázati prémium alakulásától függ majd. A szakértő azonban rendkívül aggasztónak tartja az elhúzódó IMF-tárgyalást.

„A magyar gazdaságnak egyértelműen az lenne az érdeke, hogy a megállapodás gyorsan megszülessen. Míg a kormány könnyedén finanszírozni tudja a meglévő tartalékaiból az idei negyedik és a jövő évi első negyedévi devizaalapú adósságait, addig a magánszektor szintén magas devizaalapú eladósodottsággal küzd” – hangsúlyozta Michael Dybula.

Mindezek mellett a hitel-megállapodás csökkentené a gazdaságpolitikai kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot is, például a váratlan, illetve nem szokványos intézkedésekkel kapcsolatos kockázatokat. Egy jól körülírt gazdaságpolitikai keretrendszer szükséges ugyanis ahhoz, hogy tartósan növekedjen a működő tőke-befektetők Magyarországgal kapcsolatos bizalma.