Kicsit drágultak a lakások

2012.10.10. 15:18

A második negyedévben az előző negyedévhez képest országosan, nominálisan 0,8 százalékkal nőttek a lakásárak: Budapesten 1,6 százalékos, a városokban 3,9 százalékos volt a növekedés, derül ki az FHB legújabb Lakásárindexéből. Az FHB 2013-ban a lakásárak kismértékű, 1 százalékot nem meghaladó emelkedésére számít, alacsony forgalom mellett.

Az FHB Lakásárindex alakulásában az előző negyedévhez viszonyítva biztató a változás: egyre kisebb az ingadozás mértéke, a 2012. II. negyedéves növekedés pedig már meghaladta az első negyedéves csökkenést. A több éves trendet tekintve pedig valószínűsíthető, hogy egy gyengén és lassan felívelő szakasz következhet. A fővárosban, illetve a városokban az első negyedévi csökkenést meghaladó, kismértékű növekedés volt tapasztalható.

Az elemzés szerint a fővárosban az új lakások nagy bizonyossággal elérték a kínálati mélypontot, várhatóan lefelé már nem csökken az épített lakások száma, azonban 2013 vége - 2014 eleje előtti fordulatra az újlakás piacon sincs esély. A válság hatására jelentősen csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma, és ezzel párhuzamosan lényegesen esett a folyósított lakáshitel. A magyar háztartások a végtörlesztést követően is nettó hitel-visszafizetők maradtak. A 90 napon túli késedelemben lévő hitelek között jóval kevesebb a kamattámogatott forinthiteles, mint nem támogatott forintalapú, vagy devizahiteles ügylet.

Az elemzés készítői szerint a kilábalás egyik pillére az állami beavatkozás. A válság során érvényesülő magas forint kamatszint, a háztartások jövedelmi helyzete és várakozásai miatt állami beavatkozás nélkül a lakáspiaci és lakáshitel-piaci kilábalás lényegesen hosszabb időt vehet igénybe. Az FHB becslése szerint a lakástámogatási program a valóban lakáscélú hitelezésben legalább 50 százalékos növekedést hoz 2013-ban.