Nyolcan szállnának be az e-útdíjba

2012.10.10. 12:38

A megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére kiírt, gyorsított közbeszerzési eljárás kapcsán a ma délelőtt 11 órakor lejáró határidőig nyolc gazdasági szereplő, illetve konzorcium nyújtotta be részvételi jelentkezését, költe az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Az ÁAK szeptember második felében írt ki közbeszerzést a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére. Ezzel kapcsolatban korábban összesen 36 cég jelezte részvételi szándékát, vagyis ennyien kérték el az ehhez szükséges kiegészítő iratokat. Közülük a szerda délelőtt 11 óráig nyolcan nyújtották be jelentkezésüket.

A részvételi jelentkezések értékelése után ajánlattételi felhívást küldenek az érvényes részvételi jelentkezést benyújtó jelentkezőknek. A tárgyalásokat november második felében zárják le, a nyertes ajánlattevővel december első felében kötnek szerződést.

A közbeszerzés technológia-semleges, vagyis nem részesíti előnyben a jelenleg ismert technológiai megoldások egyikét sem. Fontos kitétel, hogy az ajánlattevőknek az elektronikus útdíj rendszer teljes körű implementációjára kell ajánlatot tenniük (tervezés, fejlesztés, beüzemelés, a bevezetés támogatása az első évben, infrastruktúra-támogatás 2022. október 31-ig), amely magában foglalja a díjszedési és díjellenőrzési funkciókat is.

Hogy pontosan kik a jelentkezők, arról megkérdeztük az ÁAK-t, ahol közölték: a jelentkező cégek listája a tendernek csak egy későbbi szakaszában lesz nyilvános.