Itt az új kormányzati devizakötvény

2012.10.11. 10:30 Módosítva: 2012.10.11. 11:01
Prémium Euró Magyar Államkötvény névvel 3 éves futamidejű államkötvényt bocsát piacra az Államadósság Kezelő Központ, amely az eurózóna átlagos fogyasztói inflációja felett 2,5 százalékpontos prémiumot kínál majd - jelentette be a mai sajtótájékoztató keretében Borbély László András, írja a portfolio.hu. Az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese hozzátette: adagolt kibocsátás útján hozzák forgalomba a papírt, amelynek jegyzésére egy éves időszak áll rendelkezésre.

A papírt 1 eurós címletekben lehet majd jegyezni, évente kétszer fizet majd kamatot, és bel-, illetve külföldi természetes és jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is vásárolhatják. A papírt magyar jog alapján bocsátják ki.

Az ÁKK az új papír forgalomba hozatalával elsősorban a lakosságot célozza meg, de a széles jegyzési jogosultság miatt lehetőséget kíván nyújtani vállalati befektetőknek is a vásárlásra. Ilyen módon az exportpiacon aktív kis- és középvállalkozások számára is lehetőség nyílik a vásárlásra. Az Eurostat jelenlegi inflációs adata és az ÁKK álatal ígért 2,5 százalékos százalékos prémium alapján 5 százalékos körüli tényleges kamat mutatkozik - írja a portfolio.hu.

Ha 1 év után (vagy akár korábban) elfogyna a készlet az első sorozatú PEMÁK-ból, akkor lehetőség van a kibocsátási keret megemelésére (ráemelésre), vagy egy új sorozat kibocsátására is. Kamatfizetés évente kétszer lesz, júniusban és decemberben. A kamat meghatározásnál az Eurostat által megadott tényinflációt veszik alapul, nem az előzetes adatot, így a kamat az euróövezet áprilisi és októberi inflációs adatához fog kapcsolódni.

IMF-tárgyalások és nemzetközi kötvény-kibocsátás

A sajtótájékoztatón mind Töröcskei István, mind Borbély László azt hangsúlyozta, hogy a most bejelentett, várhatóan heteken belül elinduló (elsősorban lakossági) devizakötvény mellett az ÁKK továbbra is szeretne a nemzetközi tőkepiacokról devizakötvény kibocsátás formájában is forrást bevonni. "Semmiféleképpen nem helyettesíti az éves finanszírozási tervben szereplő devizakötvény kibocsátást" - egyértelműsítette Borbély. Mindkét vezető leszögezte: állami nemzetközi devizakötvényt csak azt követően bocsátana ki az ÁKK, hogy a magyar kormány és az EU/IMF közötti hitelmegállapodás megszületik (nem csak a hivatalos tárgyalás indul el). Borbély azt is leszögezte: továbbra is szükségesnek látja az ÁKK, hogy szülessen meg a hitelkeret, mert az valóban egy biztonsági hálót jelentene az adósságfinanszírozás számára akkor, amikor a piacon mindenki figyeli az állami tartalékokat.

Orbáni igen

A legmagasabb szinten lett a magyar kormányon belül egyeztetve ez a ma bejelentett termék - reagált egy másik kérdésre Borbély.

Ha 1 év után (előtt) elfogyna a készlet az első sorozatú PEMÁK-ból, akkor lehetőség van a kibocsátási keret megemelésére (ráemelésre), vagy egy új sorozat kibocsátására is.

"Gyakorlatilag bárki vásárolhatja, akár egy befektetési bank is" - válaszolta egy újságírói kérdésre Borbély a sajtótájékoztató keretében, de hozzátette: a befektetési bankok számára éppen az inflációhoz kötött kamatozás nagy kockázat lenne, ezért nem valószínű, hogy érdemben vennének belőle, ráadásul a kibocsátás első körben tervezett kerete (200-300 millió euró) is túl kicsi számukra.

TBSZ-re is lehet

Júniusban és decemberben fog kamatot fizetni a papír, amelynek mértéke az áprilisi és az októberi éves inflációhoz igazodik. Ez alól az első kamatperiódus lehet kivétel, ha már előbb, néhány héten belül, el tud indulni a kibocsátással az ÁKK - jelezte a részleteket Borbély.
Amennyiben meglepően erős lenne a vételi érdeklődés (pl. az HSBC bejelentkezne egy 1 milliárd eurós vételi igénnyel), akkor "ilyen esetben újra fogunk árazni" - reagált egy másik kérdésre az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

Mivel a tartós befektetési számla szabályrendszere szerint már devizaalapú befektetési eszközök is tarthatók, ezért várhatóan ezt az új papírt is meg lehet majd venni a személyi jövedelemadó-kedvezmény érdekében tbsz-re.