Rogán: Én a héják közé tartozom

2012.10.11. 11:20
A Fidesz képviselői megosztottak az MNB-re kivetett tranzakciós illeték ügyében és Rogán Antal a héják közé tartozik, vagyis csak a mértékből engedne, az elvből nem. A kormánypárt frakcióvezetője arról is beszélt, hogy Magyarország esetében évi 100 milliárd forint a kockázati felár. Szerinte jól jártak azzal a magyarok, hogy 2010-ben megszakítottuk a kapcsolatot az IMF-fel.

Rogán Antal elismerte az interjúban, hogy a valutaalap néhány százmilliárdos költségvetési korrekciót vár el, de azt is hozzátette, hogy "aztán rendre kiderül, hogy szerintük ezt a szokásos IMF-eszköztárral, a bér- és nyugdíjcsökkentéssel, új adókkal, a szociális kiadások lefaragásával lehet megoldani". "Márpedig ezekről szó sem lehet" - húzta alá a kormánypárti frakcióvezető rímelve a héten megjelent kormányzati hirdetések üzeneteire, idézi a Heti Válasz interjúját a Portfolio.

Az V. kerület polgármestere azt is elárulta, hogy a jegybanki tranzakciós illeték kérdésében a Fideszen belül vannak héják és galambok. "Én a héják közé tartozom" - mondta. "Szerintem ez a spekuláció visszaszorításának is remek eszköze, ráadásul felelősebb gazdálkodásra sarkallhatja a jegybankot. Megértem, hogy a kormány enged, hiszen a nemzetközi szervezetek példátlan nyomás gyakoroltak a tranzakciós illeték eltörléséért. De én a kormány helyében csak a mértékből engednék, az elvből nem" - magyarázta álláspontját Rogán.

Arra a felvetésre, hogy ez nem csorbítja-e a jegybanki függetlenséget, Rogán azt felelte, hogy a Belváros polgármestereként ugyanúgy kiveti az építményadót az MNB székházára, mint az OTP központjára.

Rogán Antal az IMF-megállapodás következtében esetlegesen bekövetkező kamatkiadás-csökkenéssel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Portugáliában nem sikerült elérni alacsonyabb hozamszintet a piacokon. "A kockázati felár Magyarország esetében évi 100 milliárd forint" - mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ha a mostani kormány folytatja a 2010-es IMF-programot, akkor az embereknek kellett volna megfizetniük a költségvetés helyreállítását. Ezért szerinte jól járt a társadalom, hogy nem volt itt az IMF.

Arra a kérdésre, hogy a Fideszben arra készülnek-e, hogy Bajnai Gordon lesz Orbán Viktor kihívója a 2014-es parlamenti választásokon, a Parlament gazdasági bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy "nekünk mindegy, ki vezeti az ellenzéket". "De a kormánynak nemcsak bal-, hanem jobboldali ellenzéki is van" - mutatott rá.