Több mint ezermilliárdunk van az államnál

2012.10.11. 17:08 Módosítva: 2012.10.11. 17:14

A lakosság kezében lévő magyar állampapírok állománya névértéken számítva meghaladja az ezermilliárd forintot az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint.

Az év elejétől augusztus végéig – a nemzeti bank adatai szerint ekkor érte el az állomány az ezermilliárdot – 35 százalékkal nőtt a lakossági állampapír-állomány. A növekedés motorját a kifejezetten lakosságnak szánt papírok, a Kamatozó Kincstárjegy, a Féléves Kincstárjegy, a Prémium Magyar Államkötvény és a Kincstári Takarékjegy adták. Az egyéb állampapírok, így a diszkont kincstárjegy és államkötvény állománya viszont csökkent ez idő alatt. A lakossági papírok nyolc havi növekménye közel 300 milliárd forint volt, míg az egyéb állampapíroknál 37 milliárd forint volt a csökkenés.

Augusztus vége óta a lakossági állampapírok állománya tovább nőtt: az ÁKK legfrissebb, október 8-i adatai szerint névértékük elérte a 828 milliárd forintot, így az év elejétől számítva 75 százalékos az állomány növekedése. Az egyéb állampapírokkal együtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány október elején már megközelítette az 1060 milliárd forintot.

Az egyéb állampapírokon belül a lakosság kezében lévő deviza magyar állampapírok állománya is jelentősen nőtt az idén: tavaly év végén forintban kimutatva 39 milliárd volt piaci értéken, az idén augusztus végére pedig 65 milliárd forintra emelkedett. Ez a 67 százalékos mértékű növekedés mutatja, hogy a lakosság érdeklődik a devizában denominált magyar állampapírok iránt is – egyebek közt ezzel indokolta az új, Prémium Euró Magyar Államkötvény kibocsátását Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a kötvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

A készpénz és látra szóló betétek állománya közel 240 milliárd forinttal csökkent az első félévben. Ezzel párhuzamosan nőtt a bankbetétek állománya: a belföldi betéteké 100 milliárd forinttal, a külföldi bankbetéteké pedig 65 milliárd forinttal. A lakosság kezében lévő állampapír-állomány ez idő alatt mintegy 165 milliárd forinttal emelkedett. Kismértékben, 28 milliárd forinttal nőtt a részvényállomány is, viszont a befektetésijegy-állomány 76 milliárd forinttal csökkent. Ez az állományváltozás a végtörlesztés idején történt, amikor a lakosság jelentős mennyiségű forrását fordította arra, hogy a meglévő devizahitelei egy részét visszafizesse.