LED-gyártás kezdődik Magyarországon

2012.10.12. 15:56
Még ebben a negyedévben LED-lámpák gyártását kezdi meg a General Electric (GE) Lighting Nagykanizsán - jelentette be Phil Marshall, a GE regionális elnök-vezérigazgatója pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt közölte, hogy a kormányzat ötmilliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet meg az önkormányzatok részére.

Phil Marshall, a GE fényforrás üzletág regionális elnök-vezérigazgatója elmondta: az eddigi kutatás-fejlesztési tevékenység után megkezdődik a LED-technológiás lámpák gyártása Nagykanizsán, s ehhez az alkatrészeket a GE zalaegerszegi gyára szállítja majd.

Kifejtette: a világítástechnikában jelentős változások történnek, a sokkal hatékonyabb, energiatakarékosabb, gazdaságosabb LED-technológia irányába. Magyarországon 116 éves történelme van a világítástechnikai fejlesztésnek, a GE ezért is tartotta kiváló lehetőségnek, hogy itt hozza létre európai és globális központjait, Nagykanizsa pedig nagyon jó logisztikai szerepet is betölt.

Szijjártó Péter felidézte, hogy az Európai Unió bürokratikus döntése, amellyel megtiltotta a hagyományos izzólámpák forgalmazását, a technológia jelentőségén túl a vállalatokra, egyes térségek foglalkoztatási helyzetére is hatással van, amelyet a magyar kormány mindvégig figyelemmel kísért. Hozzátette: "a magyar mérnöki tudás párosult a GE tőkeerejével és kapcsolatrendszerével, és ahelyett, hogy most egy európai bürokratikus döntés miatt létszámleépítésen és gyárbezáráson keseregnénk, annak örülhetünk, hogy a magyar mérnöki tudás és egy nemzetközi vállalat Magyarország iránti elkötelezettsége és tőkeereje egy új lehetőséget hozott létre".

Az államtitkár bejelentette: a GE beruházási szándékának megismerése után döntött a kormányzat arról, hogy a közvilágítás energiatakarékos átalakítása érdekében ötmilliárd forintos keretet bocsát az önkormányzatok részére. Egy kérdés kapcsán hozzátette: az összeghez KEOP-pályázatokon keresztül juthatnak hozzá a jelentkező önkormányzatok.

Vámos Zoltán, a GE Lighting globális technológiai igazgatója felidézte, hogy szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt a GE egyik mérnöke fedezte fel a világító diódákat, a LED-világítás lehetőségét, bár ez a technológia elég lassan terjedt el. Ma már viszont szinte minden világítástechnikai kérdés megoldható a LED-technológiával.

A befektetés nagyságáról és a foglalkoztatottak létszámáról a résztvevők nem kívántak részleteket elárulni a sajtótájékoztatón, Vámos Zoltán csupán annyit közölt, hogy több mint 50 mérnök dolgozik Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Budapesten a fejlesztési területen, és a két zalai városban meghaladja a százat a gyártással foglalkozók száma.