Piroska
-11 °C
-2 °C

Londoni elemzők: a médiakampány megállapodási szándék jele

2012.10.12. 18:50 Módosítva: 2012.10.12. 19:34

A magyar kormány új államháztartási egyenlegjavító intézkedéscsomagja mellett az IMF/EU-tárgyalások ügyében indított médiakampány is azt valószínűsíti, hogy belátható időn belül létrejöhet a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel - vélekedtek pénteki értékelésükben londoni elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetőknek összeállított, pénteken Londonban ismertetett helyzetelemzésükben úgy fogalmaztak: „késztetés támadhat" annak a következtetésnek a levonására, hogy a médiakampány „inkább egy lépés hátra, semmint egy lépés a tárgyalások felé". A ház londoni elemzői azonban közölték, hogy ők ellenkezőleg látják: számukra „egyértelműnek tűnik, hogy a kormány éppen a megállapodáshoz készíti elő a terepet a választók számára".

A Morgan Stanley szakértői szerint az a tény, hogy a kormány a mostani időpontot választotta a kampány elindításához, arra vall, hogy akár még az idei év vége előtt megállapodást szeretne. Hozzátették: véleményük szerint a Fidesz csak azt az érzetet kívánja kialakítani a lakosságban, hogy az erő, és nem a gyengeség pozíciójából éri el az IMF/EU-megállapodást.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a múlt héten bejelentett egyenlegjavító intézkedéscsomagban is több olyan elem van, amelyek révén valószínűbbé vált az IMF/EU-megállapodás elérése. A ház szerint például immár sokkal reálisabbak a GDP-növekedési várakozások, és biztató az is, hogy a kormány nem terjeszti ki a pénzügyi tranzakciós illetéket a Magyar Nemzeti Bankra (MNB).

A Morgan Stanley elemzői szerint mivel az EU és az IMF egyaránt a megállapodás akadályának tekintette ezt a jegybanki illetéket, a terv ejtése kedvezően hat a támogatási csomagról szóló tárgyalások esélyeire. Más nagy londoni házak megítélése szerint is javította az IMF/EU-megállapodás kilátását az egyenlegjavító program összeállítása, és a programon belül nem kis részben az, hogy lekerült a napirendről a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése az MNB-re.

A City egyik legnagyobb gazdaságelemző háza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az egyenlegjavító csomagról és az IMF/EU-tárgyalások kilátásairól befektetőknek összeállított, e héten Londonban ismertetett elemzésükben közölték: most már valószínűbbnek tartják, hogy az IMF/EU-megállapodás végül is létrejön, mint azt, hogy nem.

A ház elemzői szerint ugyanis a költségvetési intézkedési csomag előterjesztése is jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitikai döntéshozók egyre inkább ráébrednek az euróövezeti válság súlyosságára, és emiatt most nagyobb esélyűnek tűnik az IMF/EU-egyezség megkötése, mint a tárgyalások tavalyi megkezdése óta bármikor.

A Morgan Stanley londoni elemzői pénteki értékelésükben úgy vélekedtek: a kiigazító intézkedések bejelentése és az a tény, hogy a konszolidációs csomag várhatóan „közelebb hozza egymáshoz" a magyar kormányt és az IMF-et, valószínűleg felbátorítja az MNB monetáris tanácsának enyhítésre hajló tagjait a további kamatcsökkentésekre. Ennek alapján a ház azt jósolja, hogy az MNB alapkamata jövő nyárra 5,0 százalékig süllyed a jelenlegi 6,50 százalékról.

A Morgan Stanley elemzői szerint ennek valószínűleg nem lesz akadálya a kiugró, tizenkét havi összevetésben 6,6 százalékos szeptemberi magyarországi infláció sem. A cég szerint ugyanis a múlt hónapban kiadott új jegybanki inflációs jelentésben már benne volt az a várakozás, hogy szeptemberben meredeken emelkedik az inflációs ütem, és a monetáris tanács tagjainak többsége már ennek az előrejelzésnek az ismeretében voksolt a kamatcsökkentésre.

Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak elemzői is. Az egyik vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a 4cast felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a múlt havi inflációs számok ismertetése utáni értékelésükben kimutatták, hogy az MNB legutóbbi inflációs előrejelzésében felvázolt pálya alapján szeptemberben akár 6,7-6,9 százalék is lehetett volna a tizenkét havi infláció. „Ha a múlt hónapban, az inflációs jelentés kiadásának idején ez nem volt akadálya a kamatcsökkentésnek, akkor nem valószínű, hogy most akadálya lenne" - fogalmaztak a 4cast elemzői.