Újra lejtőn az építőipar

2012.10.15. 09:12 Módosítva: 2012.10.15. 09:13
2012 augusztusában az építőipari termelés 5,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az épületek építése tizedével csökkent, az egyéb építményeké kismértékben emelkedett - közölte a KSH.

Augusztusban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 5,3 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál is pontosan 5,3 százalékkal volt kisebb - közölte a KSH. Az év első nyolc hónapjában a termelés összesen 7,0 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.

Augusztusban a két építményfőcsoport közül az épületek építésének hosszú ideje tartó visszaesése augusztusban is folytatódott, 10,8 százalékkal elmaradva az előző évitől. Az egyéb építmények építése viszont kismértékben, 1,0 százalékkal nőtt, ami a speciális szaképítés-ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető.

Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 4,6, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal csökkent az előző havihoz képest Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az
épületek szerkezetépítését tartalmazza – 7,3 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 10,3 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,2 százalékkal kisebb volt, mint 2011 azonos időszakában.

Több az új szerződés

A 2012 augusztusában kötött új szerződések volumene 0,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel ezelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene egyötödével csökkent, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 20,7 százalékkal nőtt a 2011. augusztusihoz viszonyítva. Ez utóbbi növekedés az útépítési, vasútfelújítási munkákra, közmű- és vezetéképítésre kötött szerződéseknek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2012. augusztus végi szerződésállományának volumene 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 14,8 százalékkal magasabb volt, mint 2011. augusztus végén.