E-útdíj: egy jó jelentkezés sem volt

2012.10.16. 07:54

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) az elektronikus útdíjtenderre pályázó nyolc jelentkezőből hetet szólított fel leadott pályázati dokumentációja kiegészítésére, a hiányosságok pótlására, írta keddi számában a Népszabadság.

Az ÁAK befejezte az elektronikus útdíjrendszer tenderére a múlt szerdán beadott jelentkezések tartalmi és formai ellenőrzését, erről szombaton tájékoztatta a cégeket. Egyúttal már a 17 oldalas dokumentum első lapján egyértelművé tette: akadnak pályázók, akiknek lesz dolguk, ha nevüket látni akarják a részvételre alkalmasnak minősített pályázók listáján.  A legjobban az osztrák Efkon AG csapata szerepelt, a Népszabadság azonban sejteti, hogy a múlt szerdai beadáskor készült "bontási jegyzőkönyv" szerint az Efkon anyaga nem feltétlenül felelt meg a formai feltételeknek.

Az ÁAK szeptember második felében írt ki közbeszerzést a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére. Ezzel kapcsolatban korábban összesen 36 cég jelezte részvételi szándékát, vagyis ennyien kérték el az ehhez szükséges kiegészítő iratokat. Közülük a szerda délelőtt 11 óráig nyolcan nyújtották be jelentkezésüket. A tárgyalásokat november második felében zárják le, a nyertes ajánlattevővel december első felében kötnek szerződést.

A közbeszerzés technológia-semleges, vagyis nem részesíti előnyben a jelenleg ismert technológiai megoldások egyikét sem. Fontos kitétel, hogy az ajánlattevőknek az elektronikus útdíj rendszer teljes körű implementációjára kell ajánlatot tenniük, amely magában foglalja a díjszedési és díjellenőrzési funkciókat is.