Eddig 28 vállalat kapott stratégiai minősítést

2012.10.16. 15:41 Módosítva: 2012.10.16. 15:42

Eddig huszonnyolc gazdasági társaságot minősített a kormány stratégiai szempontból kiemelt vállalattá – derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter írásbeli válaszából (pdf), amit Tóth Csaba parlamenti képviselő kérdésére adott. A listán három olyan cég szerepel, amelynek a felszámolása már a speciálisan rá szabott szabályok szerint indult el: a februárban csődbe ment Malév, a nyáron bedőlt Székesfehérvári Fűtőerőmű és a Kapuvári Húskombinát. Egy negyedik cég, a Gyulai Húskombinát felszámolása még nem indult meg, de ellene is van beadott felszámolási kérelem, olvasható a válaszban.

Arra a kérdésre, hogy a különleges státussá átsorolás hogyan hatott a felszámolás eredményességére, még nem lehet válaszolni, ugyanis egyik elindult eljárás sem fejeződött még be – olvasható a miniszteri válaszban. A kiemelt vállalattá minősített cégek listáján szerepel többek között a MAL Magyar Alumínium Termelő Zrt. és a KÉSZ csoport egy cége, a 3P KÉSZ Aréna Sport- és Rendezvénycsarnok Üzemeltető Kft. A listán található továbbá a Kristályház Kft.,  B.M. Invest lngatlanforgalmazó Kft., az FK-Raszter Sport-1 Kft., több sportcélú társaság (a bicskei, iváncsai, ibrányi és tatai tanuszoda, a mohácsi uszoda üzemeltetői, valamint a Somogy Tornaterem 2006 Kft. és TANÚSZ Tanuszodákat üzemeltető Kft.), az Alisca Bau Vagyonkezelő Kft., a Zemplénkő Kft., a Bács-Fürdő és az ÉMR-Fürdő Kft.-t., továbbá a Szigetvíz Kft. és a Therma Kereskedelmi, Uszodatechnika és Szolgáltató Kft. A listán lévő vállalkozások egy része ppp-beruházást valósított meg és működtetett.

A stratégiai minősítésű, kiemelt vállalatokra egyedi, és az átláthatóságot, hatékonyságot nem feltétlenül szolgáló felszámolási szabályok vonatkoznak. Ilyen például az, hogy az állami felszámoló az értékesítést nyilvános pályázat nélkül, meghívással is lebonyolíthatja. Emellett a kiemelt státuszának köszönhetően rendkívüli fizetési moratórium illeti meg a vele szembeni követelések teljesítésében, ami a csődeljárás vagy felszámolás elindulásakor 90 nappal meghosszabbítható. Emellett az állami felszámolót nem lehet felmenteni, szabálysértés esetén csak pénzbírság szabható ki rá.