Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Hétezer céget talált fiktívnek a NAV

2012.10.16. 10:24 Módosítva: 2012.10.16. 10:26

Az új adóhatósági szűrővizsgálatok célja a céglovagok kiszűrése, akik feltehetően csak azért alapítanának céget, hogy megcsapolják az államkasszát. „Szeptember végéig 700 céglovag meg sem kezdhette működését, és több mint 6000 fiktív cégnek kell felhagynia tevékenységével” – közölte az adóhivatal.

A közleményben felsorolták, milyen szűréseken bukhatnak fiktív minősítésűvé a cégek. Az első vizsgálat az adóregisztrációs eljárás, ezzel azokat a cégeket vizsgálja, amelyek még nem kezdték meg működésüket, illetve amelyek vezetői változtak. Az új tulajdonosok és irányítók adózási előéletének vizsgálata után idén több mint 700 alapítás előtt álló cég adószám iránti kérelmét utasította el a NAV. „A már működő cégek ugyanilyen vizsgálata után az adóhatóság csaknem 2300 cégnek küldött felszólító levelet. Közülük kétszázan a NAV kérésének nem tettek eleget, ezért adószámukat törölni kellett” – olvasható a közleményben.

Az adóregisztrációs eljárás után jön a kockázatelemzési eljárás: a NAV eddig 26 000 kérdőívet küldött ki a gazdálkodók személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeinek elemzése érdekében. Csaknem 5000 esetben kezdeményezte az adóhatóság az adószám törlését vagy felfüggesztését azért, mert az adott cég vagy nem küldte vissza a kérdőívet, vagy nem volt megtalálható a bejelentett címen. „A tulajdonosok és vezető tisztségviselők adózói múltjának elemzése, a kérdőívek eredményének értékelése, és az egyéb ellenőrzések alapján eddig több mint 1000 cég került fokozott adóhatósági felügyelet alá” – írta az adóhivatal; ezek többségének ezentúl havi bevallást kell készítenie.

Hogy a kockázatelemzési eljárás eredményeként kiszűrt hatezer cég tulajdonosai, vezetői korábban mekkora kárt okozhattak a költségvetésnek, azt jól mutatja, hogy az érintettek korábban átlagosan három cégben voltak érdekeltek, átlagosan 16,1 millió forint adót nem fizettek be, és 31,5 millió forint értékű uniós beszerzést titkoltak el – olvasható közleményben. Ezeknek a cégeknek a több mint negyede ma már nem működik, többségük vagy fantomcég, vagy felszámolás alatt áll. Az ellenőrzött cégeknél egyenként átlagosan 22,6 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg korábban a revizorok.