A jövő héten leállhat a gyulai hús

2012.10.18. 07:48 Módosítva: 2012.10.18. 07:48

A jövő héten leállhat a termelés a Gyulai Húskombinátban, a cég nem tudja finanszírozni a gyártást, a számlavezető bankok zárolták a kifizetéseket és a pénzek részleges engedményezésében sem vezettek eredményre a tárgyalások − tájékoztatta munkásgyűlésen a dolgozókat Ruck János vezérigazgató, írja a Napi Gazdaság.

Teljes a bizonytalanság a dolgozók körében, lassan elfogynak a szabadságok, egyre többen kényszerülnek állásidőre − mondta Petrusán Györgyné szakszervezeti elnök az MTI-nek. A társaság hiteltartozása mintegy hárommilliárd forint, ebből 1,2 milliárd a forgóeszközhitel. Az üzemben a héten szerdán és csütörtökön folyik gyártás, két napra elegendő alapanyag vásárlására volt pénz, a hét többi napján a négyszáz dolgozóból 150-200 ember dolgozik. A felszámolás 15 napon belül emelkedik jogerőre, azonban az eljárás gyorsítható, a felszámolás azonnal jogerőre emelkedik, ha a vállalat lemond fellebbezési jogáról.

A kormány közben a rendkívüli intézkedésekre szolgáló tartalékból 53,9 millió forintot ad a Kapuvári Hús Zrt. mint stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet felszámolási eljárásával kapcsolatos feladatok ellátásának finanszírozására. Ez az üzem szeptember közepén állt le szinte teljesen, felszámolója a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. A társaságnak mintegy 320 dolgozója maradt, az egyik kisebbségi tulajdonos tájékoztatása szerint a cég tartozása 4,5 milliárd forint.