NGM: A nyugdíjak csökkentése is felmerült

2012.10.18. 08:29 Módosítva: 2012.10.18. 08:30
A kormány bízik abban, hogy az év közbeni folyamatok jövőre igazolni fogják várakozásait, és ezért bizonyos intézkedéseket nem kell megtenni - fejtette ki a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában Banai Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy miért kellett ennyire sietni a legújabb kiigazító intézkedésekkel.

Bízom abban, hogy a tényszámok azt mutatják majd, hogy az eredeti intézkedések biztosítják, hogy 3 százalék alatt legyen a hiány. Nem elég az, hogy a kormány számításait az elemzők és a bankszövetség képviselői visszaigazolják, Brüsszel szerint ugyanis nem elegendőek az intézkedések - reagált Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a közrádió műsorában arra a felvetésre, hogy téved-e Brüsszel a magyar költségvetési számításokkal, írta a portfolio.hu. Hozzátette ugyanakkor, hogy most a legfontosabb feladata a kormánynak, hogy mindenképp meggyőzze a Bizottságot.

NGM: Banai csak példaként mondta

"A nyugdíjak elvétele a 2009-es Bajnai-féle válságkezelési programnak a sajátja, a Nemzetgazdasági Minisztérium nem számolt ezzel a lehetőséggel. Banai Péter Benő helyettes államtitkár is csak példaként említette a rádióműsorban, hogy az előző kormányok, vagy más országok (lásd Portugália) gyakorlatát nézve lehetett volna ilyen intézkedés is a palettán. A Kormány azonban ezt a lehetőséget elvi okokból kizárta, mert azon az állásponton van, hogy a gazdasági válság terheit nem a lakossággal kell megfizettetni, ezzel szemben a nagyobb teherbíró képességgel rendelkező ágazatoktól kér most nagyobb áldozatvállalást" - közölte az Index kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett ennyire gyorsan dönteni, a helyettes államtitkár kifejtette, hogy november 7-én jelenik meg az Európai Bizottság őszi jelentése és a mostani hét az a hét, amikor a Bizottság lezárja a számításait, és ezután már nem fog új adatokat figyelembe venni.

Vannak olyan lépések, amelyeket a kormány jó szívvel hozott meg. Ilyen a Széll Kálmán Terv, vagy a segély helyett munkát program. De a bankadó megtartása olyan például, amit nem jó szívvel hozott meg a kormány - árulta el Banai, aki többször is hangsúlyozta a reggeli műsorban, hogy a kormány szerint az eredeti (két héttel ezelőtt bejelentett) intézkedésekkel is teljesül a hiánycél.

Arra a kérdésre, hogy a kormány milyen étlapról állította össze a tegnap bejelentett intézkedéssorozatot a helyettes államtitkár azt válaszolta, hogy a palettán volt a bankadó teljes összegben történő fenntartása, a palettán volt, hogy hozzányúl a nyugdíjakhoz és a bérekhez és palettán volt az is, hogy olyan kiadásokat fogjon vissza, amelyek hátráltatják a növekedést.

Banai Péter elismerte, hogy a mostani intézkedéssorozatnak lehetnek rövid távon negatív gazdasági hatásai. Ha csak a bankokat nézem, akkor kevesebb forrás jut beruházásokra és kevesebb forrás jut a banki alkalmazottakra is. Vannak tehát rövid távú negatív hatások - mondta. Hozzáfűzte azonban azt is, hogy a potenciális negatív hatások sokkal kisebbek annál, mintha a kormány a belső keresletet fogta volna vissza például nyugdíjcsökkentéssel.  • Tippek
  • Árfolyam