Orbán: A bankadó nem hat a hitelezésre

2012.10.18. 12:14

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint nem fog ártani a gazdaságnak, hogy Magyarország nem tartotta be ígéretét, és nem csökkentette a bankadót, mivel a bankok már így sem hiteleznek az országnak. A Bloomberg írása szerint a miniszterelnök tegnap Bukarestben azt nyilatkozta, hogy a bankadó nincsen hatással az itthoni banki aktivitásra.

A Bloomberg Matolcsy György tegnap bejelentett gazdasági intézkedéscsomagját, illetve annak hatásait elemezte. A magyar kormány azért tartja a jelenlegi szintjén a bankadót, hogy teljesíteni tudja az EU költségvetési hiánycélját. Ez azért kell, mert csak így lehet elkerülni az uniós kohéziós támogatások zárolását.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont arra ösztönözné a kormányt, hogy könnyítsen a bankok terhein, ahelyett, hogy a hitelintézetek megszorításával szerzett bevételekből tömködnék a költségvetés lyukait. A cikk hivatkozik Kovács Lentére, a Magyar Bankszövetség főtitkárára is, hogy a bankadó arra ösztönözheti a külföldi anyabankokat, hogy vonják ki tőkéjüket a magyar leánybankokból. A miniszterelnök szerint a tőkekivonás valójában már most is folyamatban van.

Orbán Viktor szerint nagyon közel van egy megállapodás az IMF-fel. A Bloomberg szerint viszont „az EU legeladósodottabb keleti tagja” többször is elhalasztotta a tárgyalásokat Orbán miatt. A miniszterelnök az IMF és az EU által követelt gazdasági és jogi feltételeket utasította el. Mindezek ellenére a piacok bíznak egy egyezségben az IMF-fel. A cikk szerint ez látszik a forint árfolyamán, ami éves szinten 13,7 százalékot erősödött az euróval szemben. Ez a legmagasabb szint az egész világon.

Az IMF-megállapodás viszont nem fogja megoldani a növekedési gondokat. Egyetértett a Magyar Bankszövetség megállapításaival a Citigroup és a Nomura International elemzője is, hogy a bankadó ront Magyarország középtávú növekedési kilátásain. A Nomura elemzője szerint Matolcsy lépései egyébként se fogják kielégíteni az IMF-et és az EU-t, és ezért az ország nincs közelebb a pénzügyi védőháló megszerzéséhez sem.

A cikk szerint a költségvetési hiány betartására tett intézkedések számolták fel a hazai növekedési lehetőségeket. Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterre hivatkozva a Bloomber azt írta, hogy a növekedési potenciál nulla körüli értéken állt október közepén.

Az EU számításai szerint a költségvetési hiány eléri majd a 3,9 százalékot 2013-ban, akkor is, ha a kormány 2,7 százalékos hiánycélt tűzött ki idénre és jövőre is. Matolcsy György szerint ezek miatt az EU-s számítások miatt kelletek most az új intézkedések. Orbán szerint is a költségvetésről „nézeteltérésünk” van az EU-val, de amikor a gazdasági teljesítmény majd felülmúlja a mostani előrejelzéseket, akkor majd lehetőség lesz a kiadáscsökkentés felszámolására.