A kormány blöfföl, megvezeti befektetőit

2012.10.19. 06:52

Az európai és az amerikai jegybankok intézkedéseinek lehet hálás Magyarország azért, hogy javult a megítélése, mert azok kötvényvásárlási és készpénzbővítő lépéseinek köszönhetően a globális befektetői hangulat is javult, „Magyarország pillanatnyilag példátlanul szerencsés nemzetközi szituációban evickél” – mondta a Société Générale feltörekvő piaci vezető stratégája, Benoite Anne az Alapblognak adott interjúban.

„Félév múlva még mindig ugyanott fogunk tartani, ahol most: sehol. Semmi sem fog ugyanis változni az IMF–EU kontra magyar kormány huzakodásban” – fogalmazott az elemző, aki néhány hónapja még 320 forintos eurót jósolt. „Ebben a kérdésben a közeljövőre vonatkoztatva tényleg visszakozom [...] a magyar pénz 275 forint/euróig tud a jelenlegi környezetben erősödni”, de szerinte ennél tovább nem fog, mert a piac addigra rájön,  hogy nem lesz IMF-megállapodás, „holott éppen a megállapodás aláírásának előérzete hajtotta fel a forint árfolyamát”.

Szerinte „semmiféle haladás sincs a tárgyalásokban”, mert a kormány folytatja a „szerinte jól bevált” taktikát, húzza az időt, amíg pénzt tud szerezni a piacokról. „Ez egy pókerjátszma a részéről, blöffökkel vezeti meg a külföldi befektetőket”. Igaz, Anné elismeri, hogy elfogult, mert a Valutaalap tisztségviselője volt, és az IMF szerinte „fantasztikus érték, mert rendkívüli biztonságot képes nyújtani nagyon nyitott, következésképpen sebezhető nemzetgazdaságok, például Magyarország számára”.

Hogy miért nem akarjuk annak ellenére sem a megállapodást, hogy a piaci finanszírozásnál sokkal olcsóbb az IMF által kínált lehetőség? Az elemző szerint nem lehet másra gondolni, mint arra, „hogy a magyar kormány egyszerűen nem akarja, hogy kívülről belelássanak a kártyáiba”. Ez szerinte abszurd, mert az Európai Unió országai nem tudnak együtt menetelni és együttesen fejlődni, ha a tagállamok nem ismerik egymás helyzetét.

Arról, hogy a magyar mutatók javulnak, azt mondta: a fiskális helyzet javul ugyan, de ez egyfelől a nemzetközi pénzügyi-gazdasági környezet javulásából következik, másfelől a javulást „rossz, hosszú távon fenntarthatatlan eszközökkel érték el. A magyar költségvetési politika helytelen. Ez a politika magában hordozza saját maga összeomlását”. Figyelmeztetett arra: Magyarország környezete roppant sérülékeny, ha felvetődik bármilyen kisebb fertőzés lehetősége, „a befektetők azonnal búcsút mondanak a magyar kötvényeknek, és jön a vérfürdő”.