Egy telekomcég sem ússza meg az új adót

2012.10.19. 09:11
Szakértők szerint a több száz vezetékes infrastruktúrával rendelkező távközlési cégnek összességében több milliárd forintos terhet jelent az új, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett közműadó.

A kivezetés alatt álló szektorális (válságadó) és az év közepén életbe léptetett távközlési adó mellett újabb terhet kapnak a telekommunikációs cégek, a telefon-, kábeltévé-, internetvezetékek nyomvonala után is fizetniük kell, írja a Napi Gazdaság.

Méterenként 100 forint

A kormány honlapjára csütörtökön kitett dokumentum szerint a közműadó a helyi építményadó kiegészítéseként jelenne meg, a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek (nyomvonala) után vetnék ki, méterenként 100 forintot. A szöveg úgy is érthető, hogy a kivetett adó mértéke nem lenne egységes, ugyanakkor a méterre kivetett összeg maximálva lenne. Ha a pénz az önkormányzatoknak jelentene plusz bevételt, akkor feltehető, hogy a normatíva ezzel párhuzamosan csökkenne, kérdés azonban, hogy az eltérő közműrendszerrel rendelkező települések között hogyan teremtene egyensúlyt a kormány.

A nagyok közül ez leginkább a Magyar Telekomot érinti, a Vodafone és a Telenor csekély mértékű ilyen infrastruktúrával rendelkezik. Jelentős föld alatti hálózata van ugyanakkor az Invitel Zrt.-nek, és a kábeltelevíziós hálózatokat üzemeltető mintegy háromszáz cég sem ússza meg fizetés nélkül, ebben a körben a UPC és a Digi lehet a leginkább érintett.

Szakértők szerint a több száz vezetékes infrastruktúrával rendelkező távközlési cégnek összességében több milliárd forintos terhet jelent az új adó. A Telekom már "hozzászokhatott" az újabb sarchoz, a kis kábeltelevíziós szolgáltatók - amelyek esetenként egy-egy kisebb településen vannak jelen - azonban eddig nem szembesültek ilyen teherrel, mert éves bevételük nem érte el az 500 millió forintot, illetve nem nyújtottak telefonszolgáltatást - az új teher azonban már e cégeket is sújtja.

A közepes méretű távközlési cégeknek, amelyeknek kellett ugyan szektorális adót fizetniük, de - miután közöttük is van olyan, amely nem nyújt távbeszélő-szolgáltatást - a távközlési adó alól mentesültek, most szintén fizetniük kell. A cégek egyelőre nem kívántak reagálni, többen arra számítanak, hogy az "ötlet" még formálódik majd.

Nem igazán érthető, de az eddigi ötletekhez passzol

Iparági szakértők a közműadót már korábban is furcsállták, a vezeték- vagy csőhossz alapján meghatározott sarc ugyanis meglehetősen igazságtalan lenne, a különböző szolgáltatóknál a vezetékek hossza az iparági jellegzetességektől függően jelentősen eltér, más hálózat kell egy gázműnél, más egy csatornázási közműnél, ráadásul a cégek a vezetékeken gyakran nem is csak a saját fogyasztókat látják el.

Az RSM DTM elemzése szerint ugyanakkor a közműadó gondolata annyiból kifejezetten életszerű, hogy a jelenlegi ágazati különadóknak is az a lényegük: olyan ágazatot terheljenek, ahol van profit és nem mozdítható a tevékenység, valamint a teher olyan mutatóra vetüljön, ami kevéssé manipulálható.

Egy ilyen adó egyébként külön jól jöhet még olyan cégeknél is, amiket az állam amúgy is meg akar vásárolni, mint például az E.On. Ha durván megadóztatnak mondjuk egy gázszolgáltatót, utána értelemszerűen kevesebbet ér a cég, és olcsóbban lehet államosítani.